Retinopátia – a cukrosok vaksága

A szemfenék ereinek károsodása, a retinopátia eddig elsősorban mint a látást veszélyeztető diabéteszes szövődmény élt a köztudatban.

Egy újkeletű vizsgálat viszont szoros összefüggést mutatott a retinopátia és az életkilátások között is. M. Laakso kuopiói finn kutató és munkatársai 425 2-es típusú diabéteszes férfit és 399 szintén 2-es típusú nőt vizsgáltak 18 éven keresztül annak függvényében, hogy volt-e retinopátiájuk vagy nem, és ha igen az enyhe háttér- vagy súlyos proliferatív retinopátia volt.

Azt találták, hogy nők esetében a retinopátia majd háromszorosan növelte a bármely okból bekövetkező halálozást és ötszörösére a szív- és érrendszeri halált.

Férfiak esetében a halálozás kockázata háromszoros, illetve két és félszeres volt. A háttérretinopátia valamivel kisebb kockázatot jelentett, mint a proliferatív válfaja.

szem49

A retinopátia és a mortalitás közötti kapcsolat független volt mind az egyéb szív- és érrendszeri kockázati tényezőktől, mind a vércukorkontrolltól vagy a diabétesz fennállásának időtartamától.

Bár Magyarországon ilyen jellegű felmérést még nem végeztek, sok ezer beteg kórtörténetének ismeretében nem bizonyos, hogy a fenti eredmények egy-egyben átvihetők hazai viszonyainkra – a referáló megjegyzése.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.