A diabétesz szövődményei

Az inzulin felfedezéséig az 1-es típusú diabétesz halálos kimenetelű betegségnek számított.

vercukor2 Napjainkban mindkét, tehát az 1-es és 2-es típusú cukorbetegségben is, a helyesen beállított kezelés és a megfelelő életmód révén a betegek hosszú, és aktív életet élhetnek.
Hogyan alakulnak ki a szövődmények?
Mivel ma már a diabéteszes betegek tovább élnek, az évek során több komplikáció alakulhat ki e betegségben, még akkor is, ha vércukorszintjüket normalizálja a rendszeres inzulinadagolás, vagy a szájon keresztüli, tehát a tablettákkal történő vércukorszint-csökkentő kezelés (ún. orális hipoglikemizáló gyógyszerek).
A szövődmények gyakrabban fordulnak elő azokban, akik vércukorszintje ingadozik, nehezebben normalizálható, ez az ún. ‘brittle diabetes’ (labilis diabétesz) jelensége. Pontosan ezért, az orvosok nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a betegek vércukorszintjét lehetőség szerint a normálértékhez legközelebbi értékekre állítsák be.

Számos olyan szövődmény létezik, amely fenyegeti a diabéteszes betegeket, ezért tekintsük át, hogy melyek ezek az állapotok!

A cukorbetegség szövődményei

• Hiperglikémia: a vér feleslegben lévő cukor- illetve glukóztartalma súlyosabb esetben kómás állapot kialakulásához vezethet.

• Hipoglikémia: a vér normálisnál alacsonyabb glukóztartalma, ez gyakran a túl magas inzulinadag következménye.

• Ketoacidózis: az ún. ketontestek (egy savtípus) jelenléte a szervezetben. Ez a jelenség az elégtelen vércukorszint-kontroll következtében alakulhat ki. Ha a szervezetben nincsen kellő mennyiségű inzulin a glukóz inzulinná történő átalakításához, a szervezet energianyerés céljából megkezdi a zsírok lebontását. Ennek során keletkeznek a ketontestek, mint melléktermékek. Ha a ketontestek szintje megemelkedik, ez végül kómához, és halálhoz is vezethet.

• Szemészeti szövődmények: a diabéteszes retinopátia (a retina káros elfajulása), diabéteszes szürkehályog, zöldhályog.

• Diabéteszes nefropátia: vesekárosodás.

• Diabéteszes neuropátia: perifériás idegrendszeri károsodás.

cukor12

• A lábat és lábfejet érintő zavarok, főként a károsodott keringés következtében.

• Bőr- és nyálkahártya problémák, pl. a bakteriális és gombás fertőzések gyakoribb előfordulása.

• Hiperlipidémia (a vér magasabb koleszterin- és triglicerid (zsír-) szintje), és kardiovaszkuláris (szív-érrendszeri) problémák, mint a magas vérnyomás, az erek betegségei (ateroszklerózis=érelmeszesedés), valamint a szív koszorúsereinek betegségei.

Sürgősségi beavatkozást igénylő esetek cukorbetegségben

– Diabéteszes ketoacidózis

– Hipoglikémiás kóma

– Hiperglikémiás, hiperozmoláris kóma

A koszorúserek betegségei

A koszorúserek betegségei, az érelmeszesedéses jelenségek, tehát az erek falának megkeményedése, és az érfali zsíros lerakódások mellkasi fájdalom (angina pectoris) és szívroham kialakulásához vezethetnek. A koszorúserek ilyen típusú elfajulása cukorbetegségben szenvedő betegeken kétszer gyakoribb, mint azokban, akik nem cukorbetegek, és mindkét nemben hasonló gyakorisággal fordul elő.

A láb és lábfej keringésének zavarai

A lábat ellátó artériák falának megkeményedése és szűkülete a láb keringési zavaraihoz vezethet, további szövődmények jelentkezése mellett. A romló keringés következményei pl. az ún. időszakos sántítás (intermittáló klaudikáció), ami azt jelenti, hogy a beteg nem tud hosszabban gyalogolni, nagyobb séták megtétele nehézséget okoz, mivel a láb rosszabb keringése miatt izomfájdalmak jelentkeznek, valamint romlik a sebgyógyulás, a lábon lábszárfekélyek alakulhatnak ki, és szövetelhalás, azaz gangréna is bekövetkezhet.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.