Meghalunk, ha elveszik a gyógyszerünk!

Vastagbélrákos és végbélrákos betegek ezrei halhatnak meg korábban, ha változatlan formában életbe lép az emberi erőforrások miniszterének rendelettervezete.

Az emésztőszervi daganatos betegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület a rákbetegek és családtagjaik nevében tiltakozik, mert a korszerű célzott onkológiai kezelések alkalmazásának szűkítése sokuk számára azt jelenti: "hamarabb meg fognak halni."

Komor intézkedéscsomagot küld az Emberi Erőforrások Minisztériuma a rákos betegtársainknak és családjaiknak karácsonyra, ha a december 11-én közzétett rendelettervezet a jelenlegi formában életbe lép.

A jogszabálytervezet szerint csak azok az előrehaladott vagy áttétes vastagbélrákos és végbélrákos betegek kaphatnának ezentúl első vonalban – tehát a kezelés elején –  célzott onkológiai kezelést, akik a terápiától „potenciálisan operábilissá válhatnak.”

Ez magyarra lefordítva azt jelenti: akiknek előrehaladottabb vagy áttétes stádiumú daganata miatt nincs esélye a műtétre, azoktól azt a reményt is elvennék, hogy krónikus rákbetegként minél tovább együtt élhessenek a szeretteikkel – a célzott kezeléseket ők ugyanis csak akkor kaphatnák meg, ha a hagyományos kemoterápiát követően már rosszabbodott az állapotuk.

A célzott biológiai kezelések a vastagbélrákos betegek egy részének esélyt adnak arra, hogy daganatuk műthetővé váljon. Betegtársaink nagyobb részénél viszont sajnos nem érhető el teljes gyógyulás, ők abban bízhatnak, hogy a korszerű kezelések révén hosszabb életet nyerhetnek, ezáltal tovább dolgozhatnak, megérhetnek fontos családi eseményeket.

gyogyszer25

Ma Magyarországon minden vastagbélrákos beteg bízhat abban, hogy a kórházban vagy klinikán megadják neki a hosszabb túlélés esélyét. A célzott terápiák körét nem szűkíteni, hanem az újabb lehetőségekkel bővíteni kell, hogy a terápiás paletta szélesedésével mind több betegtársunknak esélye legyen a jó életminőségben megélhető, hosszabb túlélésre, a személyre szabott kezelésre. A minisztérium viszont most a ma meglévő életesélyét is szűkíteni tervezi a sorstársainknak.

Évente 9 ezer embernél találnak vastagbélrákot Magyarországon, 5 ezer a halálos áldozatok száma. Az érintett betegtársainknak sajnos nincs esélyük a teljes gyógyulásra, de arra még igen, hogy közöttünk éljenek. Az érintett családok nevében kérjük: ne vegyék el ezt az esélyt tőlük!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.