Teendők a hagymás virágokkal, hajtástól elvirágzásig – 1. rész 2016-07-18 Blog, Zöld Megosztás: Tweet Herold Ferenc szakértőnk most bevezet minket a hagymás virágok rejtelmeibe. Milyen teendőink vannak a hajtás, virágzás, és elvirágozás után? Mi a hajtatás? Hajtatáskor a növények nyugalmi állapotát manipuláljuk és ezzel arra késztetjük őket, hogy ne akkor virágozzanak, amikor az a természetes feltételek mellett bekövetkezne, hanem akkor, amikor az nekünk jó. Korai virágoztatáskor hagyjuk hogy a növények befejezzék a nyugalmi állapotukat, de a külső környezetet úgy manipuláljuk, hogy a virágzásuk akkor legyen, amikor nekünk megfelelő. A hagymás virágok korai virágoztatásával pont abban az időben tudunk virágdíszt vinni a lakásunkba, amikor ott épp pangás van. Ha jól összeválogatjuk a növényeket, és megfelelően időzítünk, akkor egy olyan szín és illatélményben lehet részünk több hónapon keresztül, mintha tavasszal kint sétálnánk a kertünkben. A tervezésnek tehát itt is nagy jelentősége van. Leggyakrabban a tulipánt, jácintot, nárciszt, krókuszt és amarilliszt virágoztatunk, de érdemes hóvirágot, ibolyát, íriszt, gyöngyvirágot, fréziát is bevonni. Nagyon jó kiegészítő lehet a korai virágzású cserjék vesszőinek hajtatása is. Egyre több különleges hagymás virág is megjelenik, és néhány hagymával érdemes próbálkozni, mint pl. Lycoris, Sprekelia, Gloriosa, Zantedeschia, Scadoxus. A legtöbb hagymás, gumós növényben a tárolás folyamán megy végbe a virágkezdemények kialakulása. Ezek fejlődéséhez optimális külső körülményeket kell biztosítanunk. Sokan gondolják azt, hogy a virágzáshoz fagyhatás kell érje a növényeket, ez minden bizonnyal félreértésen alapul, mert a szakirodalom hideghatást említ, ami nem jelent mínusz fokokat. Ez általában 5-9 fokos hűtést jelent. Az úgynevezett preparált hagymákat mesterséges körülmények között (szabályozott légterű hűtőházakban) plusz 5-9 fokra hűtik le fajtától függően változó időtartamra. Preparált hagyma = az a virághagyma, amit mesterséges körülmények között hőkezelnek, annak érdekében, hogy a vásárlónak csak el kelljen ültetnie, ahhoz hogy virágozzon. Földkeverék, edényzet Nagyüzemi hajtatásban sokat nem vesződnek sem a termőfölddel, sem az edénnyel. Gyakran találkozunk a boltokban olyan virágokkal, amiknek hagymája éppen belefér a cserépbe, mellette némi kis földet is látni. Ez három dolog miatt van: az egyik és legfontosabb a költségek minimalizálása, a másik az elsővel összefügg a helytakarékosság, minél kisebb területen, minél több hagymást hajtatni, a harmadik, pedig a virághagyma sajátosságából adódik, azaz annyi tápanyag raktároz, hogy képes abból fedezni a virágzáshoz szükséges mennyiséget (meg kell jegyezni, hogy ez csak az egészséges kifejlett méretű hagymákra igaz). Otthon azonban ne kövessük ezt a módszert, mert: kutatások igazolják, hogy ha a hagyma többlettápanyaghoz jut, akkor szebb virágzást produkál, nem célunk, hogy a hagyma tönkremenjen a virágzásba. A fentiek miatt olyan ültető edényt válasszunk: amibe a hagyma egészséges gyökeret tud fejleszteni, amibe annyi termőföld elfér, hogy a kezdeti fejlődéséhez megfelelő mennyiségű tápelem álljon rendelkezésére, a virágzást követő hagyma fejlődéséhez megfelelő nagyságú hely álljon rendelkezésre, amibe annyi termőföld elfér, hogy megakadályozza a gyors kiszáradást, megfelelő mélységbe tudjuk ültetni a hagymát. A hagymák változatossága miatt nem lehet konkrétan megfogalmazni, hogy mekkora is legyen ez az edény. Nem mindegy a hagyma nagysága, mint ahogy az sem, hogy egyet, vagy többet teszünk egymás mellé akár egy fajtából, akár kompozícióban. Támpontként az alábbit tudnám javasolni 10-es cserépbe (a cserép ugye ma már nem az edény anyagára utal, a 10-es szám azt jelenti, hogy az edény felső részénél 10 centiméter az átmérője, cserép a neve a körprofilú, konténer a négyzet profilú edénynek) közepes hagymát alapul véve tulipánból 2, jácintból 1, krókuszból 5-6 nárciszból 1 darabot ültessünk. Ez a méret kompozíciók beültetésére nem alkalmas, ahhoz nagyobb kell. Fontos az edény mélysége is, ami legalább 10 centiméter legyen. 10-es cserép alatti edénybe csak krókuszt hajtassunk. Minél több hagymát akarunk egy edénybe annak annál nagyobbnak, kell lennie. Szerintem hagyatkozzatok a megérzéseitekre az edény kiválasztásánál. Minél jobb a termőföldünk, annál jobban megalapozzuk a virágunk jövőjét, és a virágzás minőségét. A föld laza szerkezetű, inkább homokos, mint kötött, jó vízgazdálkodású, a felesleges vizet gyorsan áteresztő, tápanyaggal feltöltöttnek kell lennie. Kerüljük a csupaszhomokot, és a kötött agyagot. A pangó víz könnyen a hagymák megbetegedéséhez vezetnek. Ne legyenek benne kártevők (drótféreg, vagy pajor),mert azok gyorsan kivégzik a hagymát. Sütőben magas hőfokon egy tepsiben fertőtleníthetjük a talajt. Általános szabályok: Csak megfelelő méretű hagymát hajtassunk. Az előző évben hajtatott hagyma nem alkalmas következő évben hajtatásra. Igazi szép virágot csak pihent nagyméretű hagyma fejleszt. Csak egészséges hagymát hajtassunk. Láthatóan beteg, fizikailag sérül hagymával ne kísérletezzünk. Ha nem preparált hagymát használunk, akkor biztosítsuk a megfelelő hideghatást. Később a fajonként tárgyalt részben ezekre kitérek. Túl magas hőmérsékleten történő (20 0C fölött) hajtatás káros, megnyúlt laza szöveteket eredményez, amitől a szár gyenge lesz, eldől, a virág hamar szétnyílik, rövid életű lesz. A lepellevelek színesedésekor célszerű a hőmérsékletet csökkenteni 16-18 0C fokra, mert így meghosszabbíthatjuk a virágzás idejét. A reggeléi órákban öntözzünk, mert a nap folyamán felszárad a felesleges víz. Részletes fajonkénti tárgyalást most mellőzöm, mert úgysem most kell ültetni a hagymákat, hanem ősszel. A továbbiakban azt részletezem, hogy hogyan kell a virágzás után gondoznunk a növényeket ahhoz, hogy néhány év múlva ismételt szép virágot adjanak. Virágzás utáni teendők Először is el kell döntenünk, hogy mit szeretnénk a hagymával: Ismételten hajtatni, Kiültetni a kertünkbe, Eldobni, Netán elajándékozni. Abból indulok ki, hogy szeretnénk, ha virágunk a későbbi években is szépen virágozna, ezért ezt ismertetem részletesebben. Ahhoz, hogy újra virágozzon a hagyma, első és legfontosabb teendő, hogy a virágzás után minél tovább életben, egészségesen tartsuk a levelét, ugyanis csak egészséges nagy lombfelület tud szép hagymát nevelni. Meg kell akadályoznunk tehát mindennemű károsodást. Mik ezek? Folytatjuk… Forrás: edenkert.hu