Tavaszi kötelező darab: a krókusz

Hamarosan ránk tör a tavasz és megjelennek a kertben a krókuszok is. Ezek a kis virágok üde színeikkel hozzák el nekünk a megújulás érzését. Mindenkinek kell egy krókusz!

A krókusz bemutatása

A sárga, fehér és tarka színekben pompázó krókuszok tavasszal repetáznak (vagy fordítva?), ugyanis ősszel is nyílnak. Az őszi, lila színben pompázó krókusz nem más, mint a sáfrány, amelyet egyaránt használhatsz fűszerként (remek színt és ízt ad például a húslevesnek), de gyógynövényként is kiváló. Az illóolajban, zsírsavakban és karotinban gazdag növény görcsoldó hatású, de köhögés kezelésénél is bevetheted. Festőanyagként is alkalmazzák.

Az alig tíz centis évelő növények hagymagumósak, és egyaránt megteremnek vadon és a kertekben is. Élénk színeikkel tűnnek ki, egyedül a vörös szín nem fordul elő. Hazánkban nem is olyan régen váltak közkedvelt növénnyé, főleg a Földközi-tenger környékén jellemző.

krókusz

Először a leveleit fejleszti ki, majd ezt követően kezdi el bontogatni szirmait. A csodás látványnak a méhek vetnek majd véget, amikor elkezdik gyűjteni a virágport. A krókuszok annyira nem rajonganak a túl vizes és rögös talajért, de alapjában véve mindenhol otthonra találnak.

A hagymagumókat száraz állapotban ültesd tíz centi mélyre úgy, hogy a gumók között hagyj 10 centi távolságot.  Télen érdemes alaposan betakarni azt a részt, ahová korábban elültetted a virágokat, mert a kemény hidegek elpusztítják a növényeket. Február végén – március elején pedig óvatosan gereblyézd el a lombokat, hogy legyen elegendő helyük a növekedéshez. A gyepbe ültetett krókusz-szigeteknél nincs szebb látvány tavasszal.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.