Mi az a pak choi?

Magyarul bordáskel (Brassica chinensis; egyéb nevein bok choy, pak choi vagy bok choi), egy olyan távol-keleti káposztaféle, amely a hazai rokonaival ellentétben nem képez fejet. 

Megvastagodott, a teljes levél hossz felét kitevő levélnyele és levéllemeze egyaránt fogyasztható. Méretük és színük rendkívül változatos: vannak hosszúkás és tömzsi formájúak, színük lehet zöld, fehér és aranyló. Kanalat formázó levelei fénylőek és sötétzöldek, a keményebb levélnyél ellenben világos, vagy zöldes árnyalatú.

Az emberi szervezetnek nagy szüksége van kalciumra és D-vitaminra. De vajon eleget eszünk-e olyan élelmiszereket, amelyekből hozzájutunk? Sokan nem is tudják, mit lenne érdemes fogyasztani. Lássuk a listát.

Top ételek – a kalcium- és D-vitamin gazdag táplálkozáshoz

Sok béta-karotin, folsav és C-vitamin található benne, de kalciumtartalma is említésre méltó. Egy 2014-es vizsgálat szerint a vizitorma után a második helyezett lett a legértékesebb beltartalmi összetevőkkel rendelkező zöldségek és gyümölcsök listáján.

Foto:123rf.com

Pak choi felhasználása

A Távol-Kelet egyik legnépszerűbb főzelék és salátaféléje Európában nem olyan régen indult hódító útjára, elsősorban a keleties konyhát kedvelők találkozhattak már vele. Hagyományosan olajon fonnyasztva készítik elő, és köretként fogyasztják, a miso levesek egyik nélkülözhetetlen kelléke, főzelék is készülhet belőle, illetve spárga módjára is fel lehet dolgozni.

Párolt pak choi recept szezámmaggal

Hozzávalók: 4 darab kisebb pak choi, 2 evőkanál olaj, 1 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál szójaszósz, 1 marék szezámmag, 1 evőkanál szezámolaj, 1 kávéskanál frissen reszelt gyömbér,

Mossuk meg a káposztafejeket úgy, hogy a levelek között is többször átöblítjük. Egy mély serpenyőben felhevítjük az olajat, belereszeljük a fokhagymát, a gyömbért és beletesszük a pak-choi-okat. Folyamatosan forgatva pároljuk őket a fűszeres szójaszószban, míg kissé össze nem esnek. Ekkor kivesszük őket, megszórjuk a szezámmaggal és kevés szezámolajat csepegtetünk rájuk. Kész is!

 

pak_choi_parolva

Foto:edenkert.hu

Forrás: edenkert.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.