Túl lehet adagolni a magnéziumot?

A magnézium egy olyan ásványi anyag, amelyre a szervezetnek szüksége van a megfelelő működéshez. Több száz fontos testfolyamatban segít, beleértve azokat is, amelyek az izmok és az idegek működését szabályozzák.

Segít megőrizni csontok erősségét, szív egészségét és vércukorszint normális értékeit. Az energiaszintben is szerepet játszik. Magnéziumot számos ételből és italból beszerezhetünk. Ha azonban orvosa úgy gondolja, hogy többre van szüksége, javasolhatja, hogy adjon hozzá étrend-kiegészítőket.

mindenamihallas.hu

Mennyi magnéziumra van szükségünk?

Egy felnőtt nőnek naponta körülbelül 310 milligramm magnéziumra van szüksége, 30 éves kor után pedig 320 milligrammra. A terhes nőknek további 40 milligrammra van szükségük. A 31 év alatti felnőtt férfiaknak 400 milligrammra, idősebb korban 420 milligrammra van szükségük. A gyerekeknek koruktól és nemüktől függően 30 és 410 milligramm között van szükségük. Beszéljen gyermekorvosával arról, hogy mennyi magnéziumra van szüksége a gyermekének.

Elég magnéziumot visz be a szervezetébe?

Az emberek nagy része nem jut elegendő magnéziumhoz az étrendjéből. Idővel az ásványi anyag alacsony szintje számos egészségügyi probléma, többek között a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és a migrén kialakulásának alapjául szolgálhat. Az idősebb felnőttek, az alkoholisták és a 2-es típusú cukorbetegségben vagy emésztési problémákban szenvedők nagyobb valószínűséggel szenvednek magnéziumhiányban, vagy azért, mert a szervezetük túl sok magnéziumtól szabadul meg, vagy azért, mert eleve nem visznek be eleget.

Lehet belőle túl sok?

Ha egészséges, a veséje kiöblíti az ételekkel bevitt plusz magnéziumot. Mégis, a túl sok magnézium görcsöket vagy hányingert okozhat. Ugyanez igaz, ha magnéziumot tartalmazó hashajtókat vagy savlekötőket használ. Nagyon nagy dózisban az ásványi anyag nagyon megbetegíthet.

Beszéljen orvosával a magnéziumtablettákról, mert bizonyos betegségek, például a myasthenia gravis,(súlyos izomgyengeség) rosszabbodhat, ha szedi őket.

Foto:123rf.com

Előnye: Erősíti a csontokat

A szervezet magnéziumot használ az új csontsejtek építéséhez. Kutatások szerint védelmet nyújthat a csontvesztés, a csonttörések és a csontbetegség, a csontritkulás ellen is. Tanulmányok azt mutatják, hogy a csontritkulásban szenvedő nőknek általában alacsonyabb a magnéziumszintjük, mint azoknak, akiknek nincs.

Előny: Gyulladás elleni küzdelem

A gyulladás az immunrendszer reakciója a potenciális károsodásra. Rövid távon segít a szervezetnek a vírusok elleni küzdelemben és a sebek gyógyulásában. Ha azonban állandóan gyulladásban szenved, az olyan egészségügyi problémákhoz vezethet, mint a szívbetegség, az ízületi gyulladás és a cukorbetegség. A magnézium segíthet megakadályozni, hogy ez megtörténjen.

Előny: Védi a szívet

A magnézium segít a szívnek a vér pumpálásában. Az ásványi anyag megfelelő szintje csökkentheti a szabálytalan szívverés, a szívbetegség vagy a szívroham esélyét. A magnézium ellazítja az erek falát, és ez segíthet alacsonyan tartani a vérnyomást. Emellett segíthet a HDL, vagyis a “jó” koleszterinszint növelésében is.

Előny: Megelőzi a migrént

A szakértők szerint a magnézium segít blokkolni vagy csökkenteni a fájdalomkémiai anyagokat az agyban, és megakadályozza az erek összehúzódását. Nagyobb a migrénes megbetegedések valószínűsége, ha nem jut hozzá elegendő magnéziumhoz. Egy étrend-kiegészítő segíthet távol tartani ezeket a fejfájásokat.

Előny: Csökkenti a cukorbetegség esélyét

A magnézium segíti az inzulin nevű hormon megfelelő működését. Az inzulin segít egyenletesen tartani a vércukorszintet. Egy vizsgálatban azok az emberek, akik a legtöbb magnéziumot kaptak, kisebb valószínűséggel betegedtek meg, mint azok, akik a kevesebb magnéziumot vittek be a szervezetükbe.

Gyógyszerekkel való kölcsönhatások

Beszéljen kezelőorvosával, mielőtt magnézium-kiegészítőt szedne. És győződjön meg róla, hogy minden másról is tudnak, amit szed. Egyes gyógyszerek megnehezíthetik a szervezet számára a magnézium felszívódását. A magnézium-kiegészítők pedig azt eredményezhetik, hogy egyes antibiotikumok és csontritkulás elleni gyógyszerek nem hatnak olyan jól, mint kellene.

Így válasszunk megfelelő magnézium tablettát a jó alváshoz

 

 

 

 

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.