Így válasszunk megfelelő magnézium tablettát a jó alváshoz

A minőségi alvás -mint tudjuk- az egyik legjobb módja az egészség megőrzésének, de ez is olyasmi, amivel sokunknak gondjai vannak. 

Ráadásul a legújabb kutatások szerint a COVID-19 világjárvány idején a karantén és a lezárások sok olyan ember alvásminőségét rontották, akik korábban jól aludtak. Egyes tanulmányok szerint a nők nagyobb arányban voltak érintettek.

Mit jelent az alvási deficit?

A vírus új változataival kapcsolatos aggodalmak miatt a stressz sokak számára továbbra is fennállhat. Ez pedig továbbra is hatással lehet az alvásminőségünkre.

Lehet, hogy első körben a legjobb melatonin-kiegészítők guglizására ugrik, amikor alvást segítő kiegészítőt keresi. Azonban más vitaminok és ásványi anyagok, köztük a magnézium is szerepet játszanak abban, hogy Ön minőségi alvással tölthesse az órákat.

vitamin, tabletta, gyógyszer

Fotó: 123rf.com

Mi a magnézium?
A magnézium olyan ásványi anyag, amely az egészség szinte minden aspektusában kulcsszerepet játszik. Több mint 300 enzimreakciót befolyásol, amelyek segítenek szabályozni a szervezet számos kritikus funkcióját, beleértve az alvást is.

Valójában a magnézium-kiegészítőket sokszor alvászavarok kezelésére, az alvás minőségének javítására és az alvási latencia csökkentésére használják (azt jelenti, hogy mennyi időbe telik, amíg elalszik).

Egy 2020-as, fiatal nőkön végzett vizsgálat megállapította, hogy több tápanyag, köztük a magnézium megfelelő bevitele fontos az alvásminőség szempontjából. (További fontos tápanyagok a K-vitamin, a B2-vitamin, a kálium, a vas, a cink, a réz és a triptofán.)

A magnéziumnak viszont sokféle típusa létezik, és a magnézium-kiegészítők tartalmazhatnak többféle kombinációt is.

Hogyan válasszunk?


A piacon kapható termékek sokasága miatt nehéz lehet megtalálni a megfelelőt. Ezek alapján érdemes keresni:

  • Kerülje a magnézium-oxidot tartalmazó magnézium-kiegészítőket, mivel azok biohasznosulása bizonyítottan alacsony, ami azt jelenti, hogy a szervezet valójában nem sokat szív fel belőle. Emellett hashajtóként is működhet – nem éppen ideális lefekvés előtt bevenni.
  • Adagonként 250 mg magnéziummal rendelkező táplálékkiegészítőt válasszon, mert az ideális mennyiség a jobb alvás érdekében.
  • Olyan készítményt válasszon, melyben magnézium-citrátot használnak, a magnézium olyan típusát, amely könnyebben felszívódhat a szervezetben, mint más formái.
  • Olyan készítményt válasszon, ami a magnézium mellett ashwagandhát is tartalmaz. Az ashwaganda egy olyan gyógynövény, amely alvásindukáló tulajdonságokkal rendelkezik és javítja az alvás minőségét. Egy 2019-es tanulmány szerint segít az általános alvásminőség javításában az álmatlanságban és szorongásban szenvedő betegeknél.
  • Olyan kombinációt válasszon, ami cinket is tartalmaz. Egyes kutatások szerint a cink pótlása javíthatja az alvás általános minőségét azoknál, akiknek hiánya van ebben a tápanyagban.
  • Olyan készítményt válasszon,  amely mentes a mesterséges ízektől, színezékektől és kémiai tartósítószerektől.
  • Olyan készítményt válasszon, amely lassú felszívódású technológiát használ, így 8 órán keresztül lassítja a magnézium felszabadulását, hogy optimalizálja a felszívódást és megelőzze az emésztési zavarokat lefekvés előtt.
  • Olyan készítményt válasszon, amely tartalmaz B-vitaminokat, például folsavat, B6- és B12-vitamint. Egyes tanulmányok szerint a B-vitaminok segíthetnek az álmatlanság kezelésében, különösen, ha  melatoninnal vannak kombinálva.

 

 

Forrás: Napidoktor.hu