Top 5 ok, amiért a füge fogyasztása ajánlott!

Rost- és vitamintartalma mellett kiváló vágyfokozó

Tévedés, hogy a füge csak a mediterrán régiókban termeszthető jól. Sok helyen megél és nagyon érdemes fogyasztani. Hogy miért? Íme a füge számos áldásos előnye!

Kevés magyar ember asztalára kerül gyakori időközönként füge – ez a gyümölcs nem tartozik a kedvenceink közé, pedig ízvilága és gazdag tápanyag-tartalma miatt is érdemes enni.

Foto:pixabay.com

Bár Kis-Ázsiából származik, a füge Dél-Európában és Észak-Afrikában is bőségesen termeszthető, s nálunk is beszerezhető, sőt kellő gondoskodással akár a kertben is nevelhető.

Fogyasztása kapcsán jó tudni, hogy nem érdemes korábban leszedni, mert nem lesz kellően érett és ez a gyümölcs éretten, puhán és édesen az igazi. Számos változatban ehető ráadásul: ha szeretjük, fogyaszthatjuk magában, aszalt fügeként, süteményben, lekvár formában, sőt befőtt és mártás is készíthető belőle.

De lássuk, milyen előnyei vannak a füge fogyasztásának?

1.Vitamin-tartalma jelentős: a füge tagadhatatlan előnye, hogy számos vitaminnal ellát minket. Szinte dúskál antioxidánsokban, B-vitaminokban, de található benne A-vitamin, magnézium, vas, folsav és kalcium is. Utóbbi segít a csontok erősítésében.

A füge lutein és zeaxantin vegyületet is tartalmaz, amelyek kimondottan hasznosak a látásunk számára.

Foto:pixabay.com

Ezen előnyei mind hozzájárulnak, hogy jobb legyen a teljesítményünk, koncentrációnk és kellő mennyiségű, minőségű tápanyagot vegyünk magunkhoz.

2.A füge káliumtartalma fedezi a napi kálium-szükséglet nagyjából 5 százalékát, s segít az izmok és a szív megfelelő működésében.

3.A fügében K-vitamint is találunk, mellyel szintén fedezni tudjuk a napi K-vitamin szükséglet 5 százalékát. A K-vitamin leginkább a jó vérminőséghez járul hozzá.

4.Jó vágyfokozó: a füge ősidők óta használatos vágyfokozó. Jól alkalmazható előnye ez, amellyel érdemes élni: szolgáljuk fel a vacsorához.

5.Rostokban gazdag: a füge tele van értékes rosttal, ezért hatékonyan mérsékeli az éhséget. Ha tehát éppen diétára vagyunk fogva, megfelelően telít, miközben értékes tápanyagokkal lát el.  Amennyiben  valaki azért eszi, hogy csökkentse az édességek iránti sóvárgását, kimondottan jól jár vele.

Jó tudni, hogy 100 gramm füge összesen 74 kalóriát rejt és kevesebb mint 1 gramm zsírt. Szénhidrátot bőséggel tartalmaz, fehérjét kevésbé.

Mivel azonban magas a rosttartalma, segíti az emésztést, sőt a koleszterinszint kiegyensúlyozását is.

A füge nemcsak nagyon finom, de szépít és ősidők óta ismert, kiváló vágyfokozó is! Kihinné, mennyi mindenre jó ez a külsőre is tetszetős gyümölcs?

Füge, az izgató szépítőszer

Rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni a 2-es típusú cukorbetegség jelentkezését, sőt kutatások szerint egyes rákfajtákét is.

Tipp: diabéteszeseknek ajánlott a fügemagok fogyasztása, magas káliumtartalmuk miatt. A füge egészben kevésbé, mert sok benne a cukor.

Szintén cukorbetegek számára jó hír, hogy a füge levele jó hatást gyakorol a vércukorszintre és az inzulinháztartásra, ezért a fügefa-levél kivonat fogyasztása különösen ajánlott.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.