Tavaszi vitaminbombák – a karalábétól a spenótig

Bár vitaminmustránk főszereplői egész évben beszerezhetők, mégis tél végén, tavasz elején számítanak igazi szupersztárnak.

Ilyenkor ugyanis (még) jobban vágyunk a friss, könnyű, magas tápértékű élelmiszerekre, hogy feltöltsük a hosszú, hideg hónapok alatt kiürült vitaminraktárakat. Nézzük, miben is rejlik a „nagy négyes” ereje!

retek, zöldség

Fotó: 123rf.com

Hónapos retek

A helyes, élénk színű zöldség a reggeliző asztalok kedvence. Sok benne a C-vitamin és a rost, emellett tartalmaz káliumot, folsavat, magnéziumot, kalciumot, cinket, illetve B- és K-vitamint is, hogy csak a legfontosabbakat említsük. Ha unjuk már önmagában vagy salátában elrágcsálni, készítsünk belőle tzatzikit, ugyanolyan frissítő, mint a klasszikus uborkás verzió.

Foto:123rf.com

Újhagyma

Sokan nem kedvelik nyersen az erős hagymaízt, vagy éppen a gyomruk mond rá nemet. Az újhagymát ezekben az esetekben is érdemes kipróbálni. Finom nyersen salátákba vagy mártogatósokba, szendvicskrémekbe aprítva, de meg is süthetjük – ázsiai jellegű wokban készült ételekhez szinte elengedhetetlen. Sok C-, B-, E-vitamin van benne, akárcsak vas, magnézium, kálium, kalcium vagy cink.

Foto:pixabay.com

Karalábé

 

Felejtsük el a fás karalábét! A friss tavaszi zöldséget nyersen is elropogtathatjuk, vagy levest, pürét, szószt, főzeléket készíthetünk belőle. Vagy meg is tölthetjük! Rengeteg C-vitamin van benne, emellett, B- és E-vitaminban sem szenved hiányt, magnéziumban, kalciumban, vasban, rézben, foszforban, növényi fehérjékben és rostokban pedig szintén gazdag.

 

Foto:123rf.com

Bébispenót

Tapasztalataink szerint a zsenge, apró, zöld leveleket azok is szívesen fogyasztják, akik nem igazán ápolnak szoros barátságot a spenóttal és a sóskával. Tehetjük nyersen salátákba és turmixokba, vagy 1-2 perc alatt meg is fonnyaszthatjuk serpenyőben. A mi kedvencünk a bébispenótos omlett: a felcsíkozott leveleket egyszerűen belekeverjük a tojásos masszába, majd hagyományos módon megsütjük. És hogy miért érdemes fogyasztani? C,-B6-, K- és A-vitamin-tartalmú zöldség, amely értékes növényi fehérjékben, rostokban, folsavban, vasban, magnéziumban, sőt omega-3 zsírsavakban is bővelkedik.

Pitypang, ibolya, csalán, tyúkhúr – Ehető tavaszi gyógynövények

 

Forrás: Ízes Élet