Őszi zöldségek, amelyekkel legtöbbet tehetünk a szemünk egészségéért

Ahogy beköszöntenek az esős, őszi napok, egyre jobban esik bekuckózni az otthonunk melegébe, és egyre jobban esnek a testet-lelket melengető ételek is.

Ráadásul az őszi szezonális zöldségek bővelkednek az immunrendszert kiválóan támogató vitaminokban, ásványi anyagokban, és nem mellesleg a szemünk egészségéhez is hozzájárulnak.

szem, látás, viszketés

Fotó: 123rf.com

Hosszú távon azzal tehetünk legtöbbet szemünk egészségéért, hogyha kiegyensúlyozottan táplálkozunk. Különösen fontos, hogy sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasszunk, mert ezek tele vannak olyan értékes vitaminokkal, mint az A-, C-, E-vitamin és a cink. Ezek mindegyike különösen előnyös a szemünk számára, és segítenek fenntartani a látásért felelős szervünk működését, megvédik a káros fényektől, valamint csökkenthetik az életkorral összefüggő degeneratív betegségek kialakulásának kockázatát”

– mondja Dr. Bíró Bettina, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa. Az ősz ebből a szempontból maga a kánaán. A piacok és a boltok polcai olyan zöldségektől roskadoznak, amelyek tartalmazzák a szükséges vitaminokat.

Foto:123rf.com

Leveles zöldek: A sötét leveles zöldek az őszi szezon nagy jolly jokerei, hiszen olyan kulcsfontosságú tápanyagokat tartalmaznak, mint a lutein és a zeaxantin. „A  lutein és zeaxantin beépülve semlegesíti a retinában lévő szabadgyököket. Ezáltal mérsékelheti a makula degeneráció kialakulásának kockázatát, ami az időskori látásvesztés egyik fő okozója” – folytatja Dr. Bíró Bettina. Mivel a szervezet természetesen nem állítja elő a számára szükséges luteint, fontos, hogy a leveles zöldeket, például a spenótot, a kelkáposztát vagy a fodros kelt építsük be az étrendünkbe. De egyre több helyen kaphatunk mángoldot és pakchoi-t is. Bátran próbáljuk ki ezeket az újdonságokat! Olívaolajon, fokhagymával párolva mindkettőt tálalhatjuk például – az A-vitaminban szintén bővelkedő – csirkemáj mellé.

brokkoli5

Foto:123rf.com

Brokkoli és kelbimbó: Ezek az őszi zöldségek tele vannak C-vitaminnal, aminek megfelelő mennyiségű beviteléről nem csupán az őszi meghűlések gyakorisága miatt szükséges gondoskodnunk. A C-vitamin ugyanis jelentősen csökkentheti a szürkehályog kialakulását. A C-vitamin bevitele brokkolit és kelbimbót fogyasztva sokkal hasznosabb, mintha például, narancslevet innánk, mert ezek nem tartalmaznak jelentős mennyiségű cukrot. Tudjuk, hogy a kelbimbó nem feltétlenül szerepel mindenki kedvenc zöldséglistáján, havonta legalább egyszer mégis érdemes beiktatni az étrendünkbe, a többi zöldféle mellé.

 

Fotó:123rf.com

Sárgarépa: A sárgarépa köztudottan jót tesz a látásnak és a szem egészségének. A benne lévő nagy mennyiségű A-vitamin megvédheti a szem felszínét, és segíthet a szemszárazság leküzdésében. Nem mellesleg az A-vitamin szerepet játszhat a szürkehályog és a makuladegeneráció okozta látásvesztés kockázatának csökkentésében is. Fogyasszuk párolva, vagy lepjük meg a családot egy finom sárgarépatortával. Ha azonban igazán jót szeretnénk magunkkal tenni, a filmnézős estéken ropogtassunk, mártogassunk chips helyett nyers sárgarépát.

Édesburgonya és sütőtök: Az őszi szezon két szupersztárja hihetetlenül gazdag béta-karotinban, amit a szervezet A-vitaminná alakít át. Ez a vitamin a rodopszin összetevője is. Ez az a fehérje a szemben, amely lehetővé teszi, hogy gyenge megvilágítás mellett is lássunk. Az A-vitamin bevitele továbbá azért is kiemelten fontos, mert hiánya a könnycsatornák és a szemek ​​kiszáradásához vezethet, tartós szemszárazságot eredményezve.

Foto:123rf.com

Mindig kiegyensúlyozottan, változatosan alakítsuk ki az étrendünket. A felsorolt zöldségek túlfogyasztása önmagában nem csodaszer, kombinált fogyasztásuk azonban hozzájárulhat szemünk egészségének megőrzéséhez. Ha a felsorolt betegségek, elváltozások valamelyikét érzékeljük magunkon, esetleg diagnózisunk is van a problémáról, akkor mindenképp kövessük szemész szakorvosunk javaslatait és ne próbáljuk kizárólag diétával kezelni a már kialakult kórképet. Az említett ételek kiegyensúlyozott fogyasztása a megelőzésben bír fontos szereppel”  –  zárja Dr. Bíró Bettina.

Homályos látás – Elegendő a szemüveg cseréje?

 

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.