Káliumban gazdag ételek 2022-07-04 Blog, Természetesen Megosztás: Tweet A kálium a kalciumhoz és a nátriumhoz hasonlóan olyan ásványi anyag, amely bizonyos élelmiszerekben található. A megfelelő mennyiségű kálium az étrendben segít megőrizni az egészségünket, ezért nagyon fontos, hogy sok káliumban gazdag ételt fogyasszunk. A kálium élelmiszerforrásaiSzámos olyan élelmiszer, amelyet már fogyaszt, tartalmaz káliumot. Az alább felsorolt élelmiszerek magas káliumtartalmúak. Ha növelni szeretné a kálium mennyiségét az étrendjében, válasszon egészséges ételeket az alábbi tételek kiválasztásával. Fotó: 123rf.com Sok friss gyümölcs és zöldség gazdag káliumban: Banán, narancs, sárgadinnye, sárgabarack, grapefruit (egyes szárított gyümölcsök, például az aszalt szilva, a mazsola és a datolya szintén magas káliumtartalommal rendelkeznek). Főtt spenót Főtt brokkoli Burgonya Édesburgonya Gomba Borsó Uborka Cukkini Tök Leveles zöldségek Foto:pixabay.com A káliumban gazdag gyümölcsök leve is jó választás: Narancslé Paradicsomlé Szilvalé Sárgabaracklé Grapefruitlé Bizonyos tejtermékek, mint például a tej és a joghurt, magas káliumtartalmúak (a legjobb az alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes). Foto:123rf.com Egyes halak: Tonhal Laposhal Tőkehal Pisztráng Fotó: 123rf.com A káliumban gazdag babok és hüvelyesek közé tartoznak a következők: Lima bab Pinto bab Vesebab Szójabab Lencse Egyéb káliumban gazdag ételek a következők: Sóhelyettesítők (a káliumtartalom ellenőrzése érdekében olvassa el a címkéket) Melasz Diófélék Hús és baromfi Barna és vadrizs Korpás gabonafélék Teljes kiőrlésű kenyér és tészta Mennyire van szüksége?A nőknek 2600 mg, a férfiaknak pedig 3400 mg káliumot kell bevinniük naponta. A legtöbben nem érik el ezt a mennyiséget. Az Ön szükséglete eltérő lehet, ha vesebetegségben szenved. Néhány vesebeteg embernek az irányelveknél kevesebb káliumot kell bevinnie. Ha a veséi nem működnek jól, túl sok kálium maradhat a szervezetében, ami ideg- és izomproblémákat okozhat. Ha vesebetegsége van, és orvosa még nem közölte Önnel, hogy mennyi a káliumhatárérték, kérdezzen rá. A címkén?Sokáig a kálium nem szerepelt a csomagolt élelmiszerek tápértékadatain. De 2016 májusában megváltoztak a tápértékadatokra vonatkozó szabályok, és a kálium mostantól szerepel a listán. A vállalatoknak 2020 januárjáig kellett frissíteniük az élelmiszerek címkéit. Ez a szabály megkönnyíti a káliumbevitel nyomon követését a jobb egészség érdekében. Forrás: