Ismerted a fügének ezen jótékony hatásait? Ezért fogyaszd! 2023-01-27 Blog, Természetesen Megosztás: Tweet A füge az eperfafélék (Moraceae) családjába tartozó fikuszfa termése. Egyedi, édes ízű, puha és rágós állagú, és enyhén ropogós, ehető magvakkal van tele. A friss füge érzékeny és romlandó, ezért gyakran szárítják, hogy tartósítsák. Ezáltal édes és tápláló aszalt gyümölcsöt kapunk, amely egész évben élvezhető. A fügének több fajtája létezik, amelyek színe és textúrája is eltérő. Különleges tulajdonságuk a tetején található kis rügyszerű nyílás, az úgynevezett ostiole, amely segíti a gyümölcs fejlődését. Természetes édességük miatt a finomított cukrok megjelenése előtt gyakran használták édesítőszerként. Fotó: 123rf.com Táplálkozási előnyök Egy 30 g-os adag aszalt füge a következő tápértékeket tartalmazza: 68 kcal/290KJ 1,1 g fehérje 0,5 g zsírt 15,9g szénhidrát 3g rost 291mg kálium 75mg kalcium 24mg magnézium 1,26mg vas Egy 80g-os adag friss füge a következő tápértékeket tartalmazza: 34 kcal/148KJ 1,0g fehérje 0,2g zsír 7,6g szénhidrát 1,6g rost 160mg kálium 12mg magnézium 30mg kalcium 120mcg karotin Egy 80 g-os adag friss füge a napi ötszöri bevitel egyikének számít, ami körülbelül két közepes méretű gyümölcsnek felel meg. És akkor lássuk a füge egészségügyi előnyeit Segíti az emésztést A fügét gyakran ajánlják a belek táplálására és tonizálására, magas rosttartalma miatt természetes hashajtóként hat. Az általuk biztosított rost prebiotikus tulajdonságokkal is rendelkezik, táplálja a bélbaktériumokat és elősegíti az egészséges bélkörnyezetet, ami ennek következtében javítja az emésztés jó közérzetét. Gazdag antioxidánsokban A füge, különösen az érett füge, gazdag a védelmet nyújtó növényi vegyületekben, úgynevezett polifenolokban. Ezek a vegyületek védő antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, ez azt jelenti, hogy segítenek megakadályozni, hogy az oxigén reakcióba lépjen más vegyi anyagokkal és károsítsa a sejteket és szöveteket, ezáltal kulcsfontosságúak az oxidáció kezelésében. Támogathatja az egészséges vérnyomást Sokan közülünk túl sok nátriumot (sót) fogyaszt, amely a feldolgozott élelmiszerekben található. A magas nátriumbevitel káliumhiányhoz vezethet, és ez az egyensúlyhiány magas vérnyomáshoz (hipertónia) vezethet. A gyümölcsökben és zöldségekben, köztük a friss fügében gazdag étrend természetes módon növeli a káliumszintet, ezért a vérnyomás kezelését elősegíti. Egy tanulmány szerint, amely a füge-kivonat konkrét hatásait vizsgálta állatokon, vérnyomáscsökkenést mutatott ki mind a normál, mind a hipertóniás értékekkel rendelkezők esetében. Támogathatja a csontok egészségét A füge jó forrása a csontbarát ásványi anyagoknak, köztük a kalciumnak, a magnéziumnak és a foszfornak. A füge különösen gazdag kalciumban, egyes tanulmányok szerint 3,2-szer többet tartalmaz, mint más gyümölcsök. Mivel jó káliumforrás, segíthet ellensúlyozni a kalcium vizeletkiválasztását, amelyet a magas sótartalmú étrend okoz. Ez pedig segít a kalciumot a csontokban tartani, és ennek eredményeként csökkentheti a csontritkulás kockázatát. Fotó: 123rf.com Javíthatja a táplálkozás minőségét és segítheti a súlyszabályozást A magas élelmi rosttartalmú, vitaminokkal és ásványi anyagokkal teli füge hasznos étrendi kiegészítője lehet egészséges táplálkozásunknak, és ezáltal segíthet a testsúlyszabályozásban. A magas rosttartalmú élelmiszerek teltségérzetet biztosítanak, és csökkenthetik az éhségérzetet és a sóvárgást, míg a kulcsfontosságú tápanyagok javítják a vérkeringést. Mindenki számára biztonságos a füge fogyasztása? Az, aki allergiás a nyírfapollenre, keresztreakciót tapasztalhat bizonyos gyümölcsökre, köztük a fügére is. A füge természetes latexet is tartalmaz, amelyre egyesek ugyancsak allergiásak. Amennyiben orvosaid azt tanácsolták, hogy alacsony oxalát tartalmú étrendet kövess, akkor tudnod kell, hogy a füge magas oxaláttartalmú. K-vitaminban is gazdagok, ezért ha vérhígító gyógyszert írtak fel, akkor a füge, valamint más K-vitaminban gazdag élelmiszerek mindennapi fogyasztásával is óvatosan kell bánni. Azok számára, akik csak most ismerkednek a fügével egy jó tanács: óvatosan a fogyasztásával, mert hashajtó hatású, így nem mindegy mikor és hol fogyasztjuk. Forrás: Napidoktor.hu