Így tartósítsuk a szilvát, hogy egész évben élvezhessük 2022-08-23 Blog, Természetesen Megosztás: Tweet A szilva tartósítása remek módja annak, hogy hosszabb ideig élvezhessük ezeket az ízletes gyümölcsöket – különösen, ha van egy szilvafa a kertben! Megmutatjuk, hogyan fagyasszuk le, és hogyan szárítsuk. szilva Foto:pixabay.com Amit a szilva tartósítása előtt tudni kellA szilva tartósításakor mindenképpen figyeljünk a megvásárolt gyümölcs minőségére: Használjunk érett szilvát – a gyümölcsnek teljesen érettnek, de még szilárd tapintásúnak kell lennie. Csak ép héjú szilvát használjunk Válogassuk ki a puha szilvát vagy a rothadt foltokkal rendelkező gyümölcsöt. 1. A szilva fagyasztása A szilva fagyasztása az egyik legegyszerűbb módja a tartósításnak: nem igényel sok időt vagy különleges felszerelést. Attól függően, hogy a fagyasztott szilvát mire kívánja felhasználni, kétféleképpen fagyaszthatja le. Mindössze a következőkre van szükség: néhány újrafelhasználható tárolóedény, vagy fagyasztó zacskó egy kés A szilva lefagyasztásához először is mossuk meg és szárítsuk meg nagyon óvatosan. Ezután vágjuk félbe őket, és távolítsuk el a magházukat. Kiváló gyulladáscsökkentő és természetes hashajtó – a szilva gyógyhatásai Innentől kezdve a következőket tehetjük: Fagyasszuk le a szilvát egészbenA félbevágott szilvát úgy tartósíthatjuk, hogy a feleket újra összerakjuk és óvatosan egymásra rétegezzük a fagyasztásra alkalmas tárolóedényekben.Megjegyzés: Ennél a módszernél a legjobb, ha egy receptre elegendő szilvát porciózunk egy-egy zacskóba vagy edénybe. Szilva gyorsfagyasztásaSzeleteljük fel a szilvát kisebb darabokra, és tegyük őket egy tetszés szerinti újrafelhasználható edénybe, majd tegyük a fagyasztóba.A fagyasztott szilva legalább hat hónapig eláll a fagyasztóban. A kiolvasztott szilvát felhasználhatjuk sütéshez, turmixokhoz vagy mártásokhoz, illetve később lekvárrá vagy chutney-vá alakíthatjuk. Megjegyzés: Ha fagyasztott szilvával sütünk, a sütési időt öt-tíz perccel meg kell növelni. Fotó: 123rf.com 2. Szilva szárítása/ aszalt szilva készítése Hacsak nem vagyunk a szárított gyümölcsök rajongója, jó eséllyel nincs otthon ételszárítónk. A szilva tartósításának ez a sütőszárítási módszere sok energiát igényel, mivel körülbelül nyolc órán át kell a sütőben állnia. Ha energiát szeretne megtakarítani, próbáljon meg egyszerre többféle dolgot aszalni. Kezdjük a gyümölcs gondos mosásával és szárításával. Vágjuk be a szilva oldalát, hogy eltávolítsuk a magot. Melegítsük fel a sütőt 200˚F-ra. Helyezzünk egy sütőrácsot egy kibélelt tepsi fölé, és fektessük rá a szilvákat. A sütési idő a személyes ízlésétől függ – körülbelül egy óránként ellenőrizzük a gyümölcsöt, amíg el nem éri a kívánt szárazságot . Szobahőmérsékleten, légmentesen záródó edényekben legfeljebb két hónapig, vagy a fagyasztóban legfeljebb hat hónapig tároljuk. 3 különleges szilvalekvár Forrás: Napidoktor.hu