Gránátalma – az ünnepi gyógyerő 2022-12-22 Blog, Természetesen Megosztás: Tweet A gránátalma (Punica granatum) az egyik legnépszerűbb gyümölcs, amely egyedi aromával és különleges ízzel rendelkezik, jótékony tulajdonságai révén pedig ajánlott különböző betegségek kezelésére. Nézzük meg, hogy miért is olyan egészséges a gránátalma! Foto:123rf.com A gránátalma (Punica granatum): mi van benne? A gránátalma a “szuper gyümölcsök” új kulináris irányzatot képviselő ételeknek az egyik fő alkotóeleme. A gránátalma egy cserje vagy kistermetű fa, amely a füzényfélék (Lythraceae) családjába tartozik, a Punica nemzetséghez. Tudományos neve Punica granatum. A gránátalma fa állítólag Indiából származik, kifejlett korban eléri az 5-8 m magasságot. Az indiai szubkontinensen széles körben termesztik gyümölcse miatt, különösen elterjedt Iránban, a Kaukázus vidékén és a mediterrán vidékeken. A fának kerek és a fajtától függően élénkpiros, bíbor vagy sárgás-narancssárgás színű gyümölcse van. A gránátalma 6-10 cm átmérőjű és 200 g a súlya. A gránátalma héja kemény. Fotó: 123rf.com Gránátalma: van olyan fajta, ami Magyarországon is terem A gyümölcs belsejét membránszerű falak osztják fel egységekre. Mindegyik egység belsejében található lédús, piros, rózsaszínű gyümölcshús és magvak, amelyek lehetnek puhák vagy kemények (attól függően, hogy mennyire érett a gyümölcs). A gránátalma az egyik legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcs; leve, aromája és színe révén fontos alkotóeleme a “super-fruits” új kulináris irányzatnak. A gránátalma az egészségre kifejtett jótékony hatásai A gyümölcs nem tartalmaz sok kalóriát, illetve telített zsírokat, de nagyon gazdag antioxidánsokban, ásványi anyagokban és vitaminokban. Gazdag oldódó és oldhatatlan rostokkal, 4g/100 mg rostot tartalmaz (ami 12%-t képezi a napi ajánlott bevitelnek), nagyon jó hatást gyakorol az emésztőrendszerre, és megakadályozza a székrekedést. A gránátalma ajánlott olyan diétában, aminek a testsúly ill. a koleszterin szint csökkentése a cél. A gránátalma rostjai, ha jelen vannak a mindennapi étrendben, akkor bizonyítottan segítenek a végbélrák elleni küzdelemben. Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a gránátalmából kivont gyümölcslé tartalmaz punicalagint és polifenol anitoxidánst. A punicalagin lecsökkenti a szívbetegségek előfordulását azáltal, hogy megköti, illetve semlegesíti a szabad gyököket. Gazdag C vitaminban, 17%-át nyújtja a 100 g napi ajánlott bevitelnek. A C vitaminban gazdag gyümölcsök fogyasztása, elősegíti a szervezet védekezőképességét a kórokozókkal, illetve a szabad gyökökkel szemben. A gránátalma rendszeres fogyasztása hatékony a prosztatarákkal, a jóindulatú prosztata túltengéssel, a cukorbetegséggel, és a nyirokcsomó daganatokkal szembeni harcban. Tartalmaz olyan B vitaminokat is, mint pl. a pantotén-sav (B5 vitamin), folsav, pyridoxin, K vitamin és olyan ásványi anyagokat, mint pl. a kalcium, a réz, a kálium és a mangán. Így pucold meg a gránátalmát egyszerűen! Forrás: edenkert.hu