Csipkebogyó – Ezért érdemes fogyasztani

A csipkebogyó a rózsavirágnak a szirmok alatti része, amely a rózsatő magjait tartalmazza. A C-vitamint tartalmazó csipkebogyót nagyon sok esetben csontritkulás ellen használják. És nem csak.

Bár a csipkebogyót gyakran tartják jó C-vitamin-forrásnak, a növény feldolgozása és szárítása során valójában a C-vitamin nagy része elvész. A C-vitamin mellett a csipkebogyóban található egyéb természetes vegyi anyagok is hasznosak lehetnek számos egészségügyi állapot esetén.

csipkebogyó tea

Fotó: 123rf.com

A csipkebogyó hatóanyagai az illóolajok, cseranyagokok, dextróz, pektin, alma- és citromsav, valamint a karotin. Gyümölcsében C-vitamin, magjában vanilin és kevés zsírosolaj található.

A csipkebogyó és magja a vese-, hólyaghomok és kő elleni gyógyszernek bizonyult. Epekőnél is használható. Varró Aladár Béla szerint az alkoholos tinktúrája idősebb emberek kitűnően bevált háziszere a hólyag és a vese rendszertelen működésénél, amikor egy kis pálinkáspohárnyit lehet elfogyasztani.

A tudományos kutatások bebizonyították, hogy több C-vitamint tartalmaz, mint bármely más vad, vagy kerti gyümölcs, illetve főzeléknövény. Még a citromnál is tízszer több C-vitamin van benne.

csipkebogyó tinktúra

Fotó: 123rf.com

A csipkerózsa bogyójának gyógyhatása

  • Általánosan ismert a roboráló hatása az influenzás időszakok idején,
  • magas vérnyomás,
  • bélhurut,
  • hörghurut,
  • epe- és májzavarok,
  • skorbut ellen,
  • sejtvédő hatású,
  • erősíti a hajszálereket, alkalmas a vérzékenység bizonyos fajtáinak kezelésére,
  • segíti a vas felszívódását,
  • szürke hályog-megelőző hatású,
  • jótékony lehet asztma ellen is.

Gyógyhatással a csipkebogyó kidobásra ítélt magja is rendelkezik, főzetét hólyagbántalmak ellen ajánlják.

csipkebogyó lekvár

Fotó: 123rf.com

Csipkebogyólekvár

Hozzávalók: 5 kg csipkebogyó, 2,5 kg cukor, 1 citromnátrium-benzoát

Elkészítés:

A csipkebogyót mosd meg, szedd le a végeit, vágd ketté, és tisztítsd meg: kapard ki a magját és a szőreit. Vigyázz, mert ha a szőrök a lekvárban maradnak, nagyon irritálhatják a nyálkahártyát és a gyomrot. Önts rá annyi vizet, amennyi ellepi, majd lassú tűzön főzd egy órán át. Kis lyukú szűrőn passzírozd át, így nem marad benne a héja és a maradék szőröket is eltávolítod. Ezt követően mérd le, majd adj hozzá kilónként fél kiló cukrot. Tedd vissza a tűzre, majd öntsd bele a citrom levét. Főzd még fél óráig, aztán tedd felforrósított üvegekbe, tetejére tégy késhegynyi tartósítót, és azonnal zárd le. Fordítsd fejre pár percre, majd dunsztban hagyd kihűlni.

További hasznos információkat az alábbi linken olvashat! >>

Olvasd el ezt is!

Hólyag és vese fájdalmak kínozzák? Igyon csipkebogyó tinktúrát

Forrás: Naturportál