Készítsünk csipkebogyó bonbont!

Csipke, csitkenye, hecsedli, hecsepecs, Rosa canina – bárhogy hívjuk, itt az idő, hogy a kirándulni, erdőt járni szeretők begyűjtsenek télire legalább egy pár zacskó teára elegendő mennyiséget.

Ha kertünkben is hozzájutunk a csipkebogyóhoz és nagyobb mennyiség is akad belőle, akkor a legjobb, ha lekvárt, vagy bonbont is készítünk! Lássuk, hogyan!

Miért jó a csipkebogyó tea?

Csipkebogyó (Rosa canina) vagy  vadrózsa termése magas C-vitamin tartalma miatt évszázadok óta nagy népszerűségnek örvend. Erdők szélén, réteken és sövények mellett, cserjésekben, vasúti sinek mentén gyakran találkozhatunk velük. A tápanyagban gazdag, mély, nem túl száraz talajt és a napostól a félárnyékosig terjedő helyeket szereti.

Foto:pixabay.com

A csipkebogyót, a csipkebogyó héját és magját használhatjuk fel.

A csipkebogyó íze nagyon kellemesen savanykás, és kiváló kiegészítője lehet a házi gyümölcsteának. A gyümölcssavak és a petkinek fokozzák a béltevékenységet, a népi gyógyászat a csipkebogyó magjának teáját is ismeri, amelyet vese és hólyagproblémákra, legfőképp vesekőre, valamint reumára és köszvényre ajánlanak. A teának való csipkebogyót szeptembertől novemberig lehet gyűjteni, de mindenképp az első fagyok előtt.A középkorban a csipkebogyót a máj és a tüdő megbetegedése esetén használták, valamint kiváló volt a hasmenés, és a menstruációs zavarok enyhítésére is. A magokból porszerű anyagot őröltek és a fogíny erősítésére fogyasztották.

Foto:123rf.com

Csipkebogyó bonbon

A csipkebogyóból készült gyümölcsvelőt jól keverjük össze kétszeres mennyiségű porcukorral és főzzük pár percig óvatosan, nehogy leégjen. Terítsük el a masszát egy enyhén kivajazott sütőlapon, vagy tepsiben és szárítsuk meg a sütőben, ( 80 °C-on) vagy a fűtőtesten. Ezután vágjuk fel kisebb darabokra, forgassuk meg a darabokat barna cukorban és tegyük egy jól záródó dobozba, vagy üvegbe. Kellemes nyalánkság. Tea ízesítésére is kiváló!

A kutatások szerint a csipkebogyó C-vitamin tartalmánál fogva igen hatékony gyulladásgátló, továbbá megvéd a szívbetegségektől, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet.

Csodálatos csipkebogyók!

Forrás: edenkert.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.