A dió mindig is drága volt. És jönnek az ünnepek, rengeteg süteményhez szükséges. Ezért most talán még fontosabbá vált a dió helyes tárolása, mutatjuk, hogyan érdemes eltenni télire.
Dió tárolása befőttes üvegben
Ha nem károsította meg a termést a dióburok-fúrólégy, akkor a pucolatlan diót szüret után ki kell szárítanunk, amelynek legjobb módja, ha kiterítjük száraz, szellős helyen – mondjuk egy padláson vagy csapadéktól védett teraszon, garázsban. A száradás kb. 2 hónapig tart, közben néha forgassuk meg, majd akasszuk fel lyukacsos zsákba.
Héjas dió meddig áll el?
A héjas dió Hűvös helyen akár 1-2 évig is tárolható, de érdemes mielőbb megtörni. A kiszárított és megpucolt diót ezután tegyük egy légmentesen zárodó befőttes üvegbe vagy csatos üvegbe. Ha van helyünk a fagyasztóban, akkor oda is berakhatjuk.
A dió buroklégy miatt az idei diótermés nagyrészén is megfeketedett a héj, amit nem olyan könnyű lefejteni. Mutatjuk, hogyan kell egyszerűen!
Darált dió tárolása fagyasztóban

Foto:edenkert.hu – Kurucz Tünde
Ha fekete dióval van dolgunk, akkor a legegyszerűbb, azonnal szedés megtörni, hogy minél többet meg tudjunk menteni a termésből. Mivel ebben az esetben a termésnek esélye sincsen a száradásra, ezért a pucolt vagy darált diót pedig tegyük a fagyasztóba, és csak közvetlen sütés előtt vegyük ki. Ellenkező esetben könnyen megavasodhat. Ha tudjuk, másnap szükségünk lesz rá, akkor érdemes előző este kivenni a fagyasztóból és szépen lassan kienged.
Forrás: https://napidoktor.hu/index
[…] Forrás: napidoktor.hu […]