Befőttes üveg, vagy fagyasztás? Hogy áll el jobban a dió?

A dió mindig is drága volt. És jönnek az ünnepek, rengeteg süteményhez szükséges. Ezért most talán még fontosabbá vált a dió helyes tárolása, mutatjuk, hogyan érdemes eltenni télire.

Dió tárolása befőttes üvegben

Ha nem károsította meg a termést a dióburok-fúrólégy, akkor a pucolatlan diót szüret után ki kell szárítanunk, amelynek legjobb módja, ha kiterítjük száraz, szellős helyen – mondjuk egy padláson vagy csapadéktól védett teraszon, garázsban. A száradás kb. 2 hónapig tart, közben néha forgassuk meg, majd akasszuk fel lyukacsos zsákba.

Héjas dió meddig áll el?

A héjas dió Hűvös helyen akár 1-2 évig is tárolható, de érdemes mielőbb megtörni. A kiszárított és megpucolt diót ezután tegyük egy légmentesen zárodó befőttes üvegbe vagy csatos üvegbe. Ha van helyünk a fagyasztóban, akkor oda is berakhatjuk.

A dió buroklégy miatt az idei diótermés nagyrészén is megfeketedett a héj, amit nem olyan könnyű lefejteni. Mutatjuk, hogyan kell egyszerűen!

Ne dobd ki! erre jó a megfeketedett dió

Darált dió tárolása fagyasztóban

 

20211004_112900

Foto:edenkert.hu – Kurucz Tünde

 

Ha fekete dióval van dolgunk, akkor a legegyszerűbb, azonnal szedés megtörni, hogy minél többet meg tudjunk menteni a termésből. Mivel ebben az esetben a termésnek esélye sincsen a száradásra, ezért a pucolt vagy darált diót pedig tegyük a fagyasztóba, és csak közvetlen sütés előtt vegyük ki. Ellenkező esetben könnyen megavasodhat. Ha tudjuk, másnap szükségünk lesz rá, akkor érdemes előző este kivenni a fagyasztóból és szépen lassan kienged.

 

dio_cekla_salata.

Foto:123rf.com

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz