Ne dobd ki! erre jó a megfeketedett dió

A dió buroklégy miatt az idei diótermés nagyrészén is megfeketedett a héj, amit nem olyan könnyű lefejteni. Mutatjuk, hogyan kell egyszerűen!

A házunk előtt áll egy nagy diófa, ami sok-sok éven keresztül rengeteg diót termett és ellátta bejglibevalóval a közelebbi és távolabbi családot. A dióburok-fúrólégy megjelenésével azonban a termés héja megfeketedett és lehullott a fáról. Az utóbbi néhány évben alig pár szemet tudtunk csak összegyűjteni, így kénytelen voltam a piacon pucolt diót venni.  De mit is kell tudnunk erről a kártevőről?

A dióburok-fúrólégy (Rhagoletis completa Cresson)

Az Amerikában honos dióburok-fúrólégy (Rhagoletis completa Cresson) az 1980-as években került Európába. Magyarországon az első példányokat 2011-ben, Kőszeg környékén találták meg a Nyugat-Magyarországi Egyetem szakemberei. A kártevőt a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) 2012 nyarán azonosította.

A diólevél ősszel alaposan feladja a leckét a kertben, és nem csupán amiatt, hogy hatalmas mennyiségben hullik ilyenkor. Hanem azért is, mert a legtöbb hobbikertész nem tudja, mit kezdjen vele…

Tökéletes gyomirtó és komposzt – ezért fontos eltenni a diófa levelét

Dióburok-fúrólégy rajzása

A kártevő nyár közepén, a még zöldszínű dió termésburkára rakja a tojásait, egy nőstény akár 400 tojást is lerakhat. A termésfelületen – a zöldburkon – ekkor még csak apró, fekete pontok, szúrásnyomok figyelhetők meg. A tojásból kifejlődő lárvák a külső zöldburok húsából táplálkoznak, ezért a burok elnyálkásodik, elfolyósodik, később megbarnul, megfeketedik. A termésburok rátapad a dió kemény héjára, megpenészedik, vagy idő előtt lehull a fáról.

Megfeketedett dió megmenthető?

Egy kis odafigyeléssel a megfeketedett dió nagy része is megmenthető. Az első és legfontosabb, hogy annál kisebb lesz a fekete, odaragadt a rész, minél korábban szedjük le! Jó jel, ha burkon még van zöld rész, ezeknek a dióknak a nagy része belül még egészséges.

 

20211004_112615

 

Fekete dió pucolása

Ezután, amint lehet pucoljuk meg. Áztassuk vízbe a diókat néhány órára. Ha még a fekete héj alatt kukac, akkor ennyi idő alatt elpusztul. Utána pedig egy fúrógépbe fogott keverőszárral kulturáltan könnyen lejön a fekete rész.  Nagyobb  mennyiségnél érdemes betonkeverőt használni, amibe gúla alakú köveket tehetünk, így gyorsan és könnyen lejön a feketeség.

Foto:pixabay.com

Ezután szárítsuk ki és amint lehet törjük meg a diót, majd tegyük el télire és így biztosan lesz bejglibevaló töltelék.

Forrás: edenkert.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.