A paradicsom is érez – kutatás bizonyítja

A növényeknek is van idegrendszere. A paradicsom hidrogén-peroxidot kezd termelni, ha a hernyó elkezdi rágcsálni a levelét.

Növényi idegrendszer?

Azt mindenki tanulta biológia órán iskolásként, hogy az emberi idegrendszerben az idegsejtek elektromos jelekkel továbbítják az információt. A növényekben nincsenek neuron, de a legújabb kutatások szerint a szállítószövetek (például a háncsrész és a farész) nem csak a víz és a tápanyag szállításért felelősek, hanem egyfajta idegrendszerként is működnek. – írja a Scientist cikke alapján az Origo.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a növények leveleinek sérülésekor elektromos jel továbbítódik a növény többi részébe.

 

Hernyó rágcsálja a paradicsomot

Gabriela Niemeyer Reissig, a brazil Pelotasi Szövetségi Egyetem munkatársa és kollégái most azt vizsgálták, mi a helyzet akkor, ha magát a termést éri támadás. A vizsgálat során Niemeyer Reissig cseresznyeparadicsomokat rakott Faraday-kalitkákba, hogy kiküszöbölje a külső, zavaró elektromágneses hatásokat. Ezt követően egy kártevő lepkefaj, a gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) hernyóit helyezte a paradicsomnövények terméseire. A kutatók végül elektródákat tettek a bogyók kocsányára.

Foto:trivega.hu

 

 

Amikor a hernyók elkezdték rágcsálni a termést, a műszer elektromos aktivitást mutatott, amelynek nagysága összefüggésben állt a termés érettségével

“A termés elektromos aktivitása minden pillanatban változik. A rovarok támadásakor egyértelműen kimutatható egy jellegzetes mintázat” – idézte a New Scientist tudományos magazin Niemeyer Reissiget.


Így védekezett a paradicsom: emelkedett hidrogén-peroxid-szint

A szakértők azt is megfigyelték, hogy közben az egészséges termésekben és a levelekben megemelkedett a hidrogén-peroxid szint.

Egyelőre nem teljesen világos, mi célt szolgálhat a molekula, Niemeyer Reissig szerint vagy a fertőzésveszélyt akarja elhárítani vele a növény, vagy sejthalált indukál a károsodott részekben, hogy akadályozza a kórokozók terjedését.

Bab: tápláló és sokoldalú alapanyag a karantén idején

Forrás: edenkert.hu