3 szuper ötlet házi készítésű tízóraihoz! 2015-09-04 Blog, Természetesen Megosztás: Tweet Az iskola kezdetével sokunknak okoz napi szintű fejtörést, hogy változatos, és lehetőleg egészséges falatokkal töltsük fel az uzsonnás dobozt. Gyorsan elkészíthető, és a szeptembertől végre valóban életbe lépő menza rendelettel is összeegyeztethető ételeket mutatunk! Egészségesebb és változatosabb ételeket ígér az eredetileg 2015 januártól hatályos – és ez év szeptemberétől a gyakorlatban is megvalósuló – rendelet, mely a közétkeztetőket egészséges alapanyagok használatára, kevés só, cukor és zsiradék tartalmú étrend összeállítására kötelezi. Az új ízeket remélhetőleg a gyermekek is szívesen fogadják majd, de emellett hasznos, ha egészséges tízóraival is készülünk. Diabetikus és tejmentes répás zabkeksz Hozzávalók 10 darabhoz: -90g sárgarépa -50g apró szemű zabpehely -35g zabpehelyliszt -20g kókuszzsír -1db tojás -1 citrom héja -20g xilit Elkészítés: A sárgarépát meghámozzuk és apró lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a zabpelyhet, a zabpehelylisztet, az olvasztott kókuszzsírt, majd a tojás segítségével formázható masszát készítünk belőle. Ízesítjük kevés reszelt citromhéjjal és xilittel. Fél órára félre rakjuk a masszát, majd miután összeállt, 8-10 kis golyót formázunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket. Ezután egy kanál segítségével ujjnyi vastag pogácsákká formázzuk a golyókat. 200oC-ra előmelegített sütőben, 15-20 perc alatt készre sütjük. Reform kakaós csiga Hozzávalók 20 darabhoz: -25dkg zsírszegény túró -22dkg zabpehelyliszt -5dkg búzasikér -6 evőkanál eritrit -5g sütőpor -1dl víz -20g vaj -1db tojás -2ek kakaó Elkészítés: A túrót összedolgozzuk a zabpehelyliszttel, búzasikérrel, 2ek eritrittel, sütőporral, és annyi vizet adunk hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. A tésztát kinyújtjuk 1,5-2cm vastagságúra, majd megkenjük az olvasztott vajjal, végül megszórjuk a kakaós eritrites keverékkel. A csigát szorosan feltekerjük, kb. 2cm vastag szeletekre vágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket. A tetejüket megkenjük egy felvert tojással és előmelegített sütőben 20-25p alatt aranybarnára sütjük. Diabetikus, tejmentes zabpelyhes muffin Hozzávalók 6 darabhoz: -100g apró szemű zabpehely -1 tojás -1,5dl mandulatej -100g szeder (idénygyümölcsökkel, például körtével, almával, szilvával is helyettesíthető) -1tk sütőpor -1ek xilit plusz Elkészítés: A tojássárgáját fehéredésig verjük a cukorpótlóval, hozzákeverjük a zabpelyhet, a sütőport, és felöntjük növényi tejjel. A kemény habbá vert tojásfehérjével lazítjuk a masszát, lazán hozzákeverjük a gyümölcsöket, majd szilikon muffin formákba adagoljuk a tésztát. 170 fokra előmelegített sütőben, 30 perc alatt készre sütjük, közben tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsültek-e a muffinok. www.allergiakozpont.hu Forrás: https://napidoktor.hu/