Keleti Andi gyakorlatban erősebb

Elméletből és gyakorlatból is jelesre vizsgáztak a sztárok. A Nemzeti Közlekedési Hatóság és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által életre hívott kreszfelrissítő.hu tudáspróbáját Janicsák Veca, Keleti Andi és Michelisz Norbi is kiválóan teljesítette.

„Nem túl régóta van jogosítványom, de mióta közúton vezetek, változtak a magyarok közlekedési szokásai” – kezdte hazánk legnépszerűbb autóversenyzője, Michelisz Norbert. – „Ahogy tapasztalom, egyre kulturáltabbak vagyunk a forgalomban. Pécsett és Budapesten, illetve a két város között országúton és autópályán is sokat vezetek, s míg korábban azt láttam, hogy agresszíven, türelmetlenül vesz részt a többség a forgalomban, addig mostanra sokat javult a helyzet. Jobban figyelünk a másikra, kicsit mintha előzékenyebbek lennénk egymással. Sokan azt gondolják, hogy világbajnok autóversenyzőként vadul száguldozok, és nem ismerek veszélyt, de ez közel sincs így. A közutakon első a biztonság, türelmes sofőrnek tartom magam, persze engem is ki lehet hozni a sodromból, de alapvetően óvatos duhaj vagyok. A versenypálya ezzel szemben teljesen más, ott nem ismerek előzékenységet” – meséli Norbi, aki amellett, hogy 97%-os eredményt ért el a KRESZ teszten, teljesítette a számára előírt, nehezített gyakorlati feladatot: hátrafelé menetben ment végig a szlalom-pályán – a közönség nagy örömére.

keleti andi02

„Nagy biztonságot adott a teszt kitöltése során, hogy Norbi ült mellettem” – nevetett Keleti Andrea. -„Imádok vezetni, de úgy tűnik, ezt a programot nekem találták ki. Gyakorlatban bármit megcsinálok, a rutin tesztem hibátlan lett, a bóják sértetlenek maradtak a manőverezés közben, de az elméleti tudásom igencsak frissítésre szorul” – vallotta be a táncművész. – „Mindennap autóval közlekedek, ezzel megyek a tánciskolába, a gyerekeket is autóval furikázom, bevásárolni, ügyeket intézni, fellépni. Élvezem minden percét a vezetésnek, akár itthon, akár külföldön vezetek. A biztonságra a gyerkőcök miatt fokozottan figyelek, ezért is vettünk egy indokolatlanul nagyméretű autót, ami talán még inkább megóv minket a balesetektől.”

Michelisz Norbihoz hasonló dinamikával állt a rutinpálya bejáratához Janicsák Veca. Az énekesnő saját bevallása szerint már-már idegesítően lassan vezet, a gyakorlati feladatokat ennek ellenére igazán lendületesen prezentálta.

„Régóta van jogsim, és vezetek is folyamatosan, mióta megszereztem az engedélyt. Természetesen az alapvető szabályok a fejemben vannak, de például azt, hogy egy traktor mennyivel mehet lakott területen belül, vagy kívül, így kapásból nem tudnám. A tesztben is voltak olyan kérdések, amiket csak tippeltem, többnyire azonban be is jöttek. Egyébként a többi autós „nagy örömére” én ráérősen vezetek, fő a biztonság” – mondta az énekesnő, aki elárulta, mindig klasszikus zene szól az autójában.

janicsak veca

A statisztikák alapján nyomon követhető, hogy az évek során a sofőrök által korábban megszerzett KRESZ tudás megkopik: a vezetők hajlamosabbak a szabályokat nagyvonalúbban kezelve rutinból vezetni, ami növelheti a közúti közlekedési balesetek előfordulásának rizikóját és gyakoriságát. Éppen ezt hivatott kiküszöbölni a felnőtt, már gyakorlott vezetők számára kifejlesztett program. Az e-learningen alapuló, kreszfelfrissítő.hu weboldalt azoknak a gyalogosan, kerékpárral, motorral, autóval vagy egyéb járművel közlekedőknek dolgozták ki, akik aktívan részt vesznek a közúti közlekedésben, ám KRESZ tudásuk az évek során megkopott. A honlap segítségével a közlekedés rutinos résztvevői tesztelhetik, felfrissíthetik és naprakésszé tehetik ismereteiket, hiszen a vezetési tapasztalat mellett az aktuális és folyamatosan frissülő szabályok ismeretére ugyanúgy szükség van a biztonságos és balesetmentes közlekedéshez.

Forrás: