Janicsák Veca csokiallergiás

Antal Emese dietetikus egy nagyon ritka túlérzékenységről vagyis a csokoládé allergiáról beszélt a Csak csajok műsorában, amiben Veca is szenved

A csokoládé allergia, ami főként a kakaóbab fehérjéivel szemben kialakuló allergiát jelenti, önmagában egy igen ritka típusa a táplálék allergiáknak. Csokoládé allergia esetén mindenképpen gondolni kell arra is, hogy a beteg nem a kakaóbabra, hanem a csokoládéban lévő egyéb összetevők (tejfehérje, szója, glutén, mogyoró, koffein, kukorica, erdei gyümölcsök) egyikére allergiás.

Az allergia az immunrendszer egy túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezet részéről. Az ilyen anyagokat allergéneknek nevezzük, ilyenek például a pollen, állati szőrök, atka, penészspórák, különböző állatok mérgei, mikroorganizmusok, élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek, nehézfémek

Illetve az is előfordulhat, hogy a csokoládé és egy rendszeresen alkalmazott gyógyszer között (pl: fluoxetin, egyéb szelektív szerotonin visszavételt gátló depresszió elleni gyógyszerek) fellépő kölcsönhatás okozza a tüneteket.

A tünetei bőrviszketés, csalánkiütés, bőrvörösség, fejfájás, végbéltáji viszketés, mentális zavarok, látászavarok, légzési nehezítettség, köhögés, vagy akár anafilaxiás reakció is lehetnek, néhány perccel vagy akár napokkal később a csokoládé fogyasztását követően.

Vecánál főként bőrtünetek jelentkeztek, – kipirosodott és kipattogzott a bőr a karján, mellkasán, hátán – de amint megtudta, hogy mire allergiás egyszerűen abbahagyta a csokoládé fogyasztást.

Antal Emese dietetikus szerint mindenképpen érdemes elmenni allergológushoz, hogy megtudjuk, pontosan mire vagyunk allergiásak, mivel a csokoládás esetében főként  a fehérjét tartalmazó kakaóbab okozza a problémát. Nagyon ritka, hogy magár a csokoládéra allergiás valaki, az egyes alkotóelemekre való allergiás reakció a gyakoribb.

Forrás: