Szívroham, amely a fiatal nőket érinti

Mi okozza az SCAD-t és mire figyeljünk?

A bal karban érzett, hirtelen jövő komoly fájdalom már vészjelzés lehet – sajnos, manapság egyre több fiatalt érint a szívroham, s nem árt tisztában lennünk annak korai jeleivel.

Egy amerikai, fiatal hölgy, Christine Shockey szívroham jeleit érzékelte éjjel 2-kor: a bal karjában súlyos fájdalmat érzett. Bement a sürgősségi osztályra, ám 5 napba telt, hogy szívrohamát megállapítsák – ami örökre megváltoztatta az életét. Christine 43 éves nővére 8 nappal korábban kapott szívrohamot, úgy, hogy a futóként is sikeres fiatal nőnek soha nem voltak ismert szívproblémái. A szívroham neve spontán koszorúér-disszekció, spontán coronaria dissectio vagy SCAD.

Az EKG Shockey esetében csak kismértékben mutatott eltérést a normálistól. A vértesztben kimutatható volt némi fehérje, ún. traponin, amelyek akkor szabadulnak fel, ha a szívizom károsodott a szívroham során. Ennek ellenére az orvosok először szorongással és gyomor refluxszal diagnosztizálták. Nem végeztek rajta angiogramot, pedig ezt a családja is többször kérte. Christine karja továbbra is fájt, amikor a kórházból kiengedték. Mivel fájdalma nem szűnt meg, a fiatal nő másnap Omahába ment a Nebraskai Egyetem Egészségügyi Központjába, ahol az EKG elvégzése után a doktor azonnal közölte, hogy szívrohama van – ráadásul 5 napja, mióta a tünetek elkezdődtek. Az orvos nagyon megijedt, s azt mondta Christine-nek: hívja fel a férjét és búcsúzzon el tőle, mert cseppet sem biztos, hogy meg tudja menteni az életét.

A fiatal nő szíve a szívroham következtében jelentős mértékben károsodott, nem tudott úgy verni, ahogy kellene, a legfontosabb artéria a szív felső részéről lehúzódott az aljára. Az orvosok helyreállították a véráramlást sztent segítségével, Christine Shockey szíve már sosem épül fel teljesen. Két és fél évvel később, miután már visszaért a munkához és normális életet él, máig vannak váratlan fájdalmai a mellkasában, szívgyógyszert szed és kerülnie kell az olyan aktivitást, amely túl nagy nyomást helyez a szívére. A szívrohamot kapott nő tüneteit azért nem vették először komolyan, mert túl fiatalnak tűnt ehhez.

Ellentétben a jóval tipikusabb szívrohammal, melyet az artériákban levő plakkok átszakadása okoz, az SCAD szívroham az egyébként normális artéria falán levő apróbb hasadással kezdődik. Azonban egyre mélyebb alagutat hoz létre az artériában, hatása pedig blokkolja az artériát és a szívizomba tartó véráramlást, szívrohamot kiváltva. S bár a szívrohamok igen kis százalékát okozza, az 50 év alatti nők szívinfarktusainak 40 százalékáért felelős. Legtöbb esetben hölgyekkel történik meg a dolog, a spontán koszorúér-disszekciót elszenvedett páciensek 90 százaléka nő.

Sharonne N. Hayes, a Minnesotai Mayo Klinika orvosa szerint ez a típusú szívroham az utóbbi 4-5 évben jellemző a fiatal emberek körében, legalábbis ekkor kezdtek róla másként gondolkodni. Az elmúlt 100 esztendőben nem vették észre. Mostanra számos kutató igyekszik minél többet megtudni az SCAD-ról, hogy jobban megértse és kezelje azt.

szív

Az Amerikai Szív Szövetség 2018 februárjában adta ki róla az első tudományos jelentést. A 35 oldalas dokumentum releváns kutatásokról számol be s azt a következtetést vonja le, hogy a konzervatív kezelés a legjobb ezen szívroham esetében.

A széleskörű tájékoztatásra nagy szükség van, hogy az emberek felismerjék a szívroham jeleit és növekedhessen a helyes diagnózisok száma. Nagy probléma ugyanis, hogy az SCAD esetében a páciensek többsége egészséges, nem dohányzik, nem cukorbeteg, sőt nem is túlsúlyos – tehát nincsenek rizikófaktorai. Ezt a szívrohamot az angiogrammal lehet kimutatni, a normál vérteszt és elektrodiagram, melyet szívinfarktus esetén alkalmaznak, ebben az esetben nem megfelelő.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.