Púposak leszünk a hanyag tartástól?

Horváth Krisztina gyógytornász a különböző hanyag tartásokról, kialakuló gerincproblémákról beszélt a Csak csajok műsorában

A rossz, hanyag tartás a középiskolások, kisiskolások körében mindig is gyakori rendellenesség volt, de a mozgásszegény életmód miatt manapság egyre több gyermeknek, kamasznak vagy valamilyen gerincbetegsége, így egyre több fiatal panaszkodik hátfájásra is.

A hanyag tartás jelei

A tartási rendellenességek általában serdülőkorban alakulnak ki, mert ebben az életkorban az izomzat növekedése gyakran lemarad a csontok növekedésétől. A megnőtt terhelést az izomzat nem tudja megtartani, így kialakulhatnak a különböző hanyag tartások.

Ennek a tartásnak látható jelei is vannak, a gerinc kissé meggörbül, a vállak előre esnek, a mellkas lapos, a gerinc menti izmok általában nagyon gyengék. Szerencsére ilyenkor nem szokott maradandó deformálódás kialakulni, rendszeres, célzott izomerősítéssel a tartás helyrehozható.

Túlzás tehát azt mondani, hogy a gyermekkori hanyag tartás púposságot okozhat. Az említett izomgyakorlatokkal szép tartás hozható létre, mai nem csak esztétikai szempontból fontos, hanem egészségügyileg is. A hanyag tartás okozhat ugyan is gerincbetegséget.

A gerincferdülés nem hanyag tartás!

Ennél súlyosabb rendellenesség a gerincferdülés, hívja fel a figyelmünket Horváth Krisztina gyógytornász. A gerincferdülések 90%-a egy ismeretlen eredetű úgynevezett idiopátiás gerincferdülés, ami általában 11-12 éves kor között alakul ki.

Alapvetően tehát nem tudjuk, hogy mi az oka a gerincferdülésnek, de a kutatások a genetika irányából próbálják megközelíteni a problémát. A látható jele a gerincferdülésnek, az asszmetrikusan álló hát, lapocka, medence.

Megoldások

Az 5-6 éves korban kialakult gerincferdülést igen komoly kezelések követik, a veleszületett gerincferdülést, pedig műtéti beavatkozás követi. A kevésbé „súlyos” hanyag tartást szerencsére ennél enyhébb gyógymódokkal lehet korrigálni. Ilyen a speciális gyógytorna, vagy az olya sportok alkalmazása, ahol felfelé kell nyújtózni, ilyen lehet a kosárlabda, röplabda.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.