Kit fenyeget a szájrák?

Magyarországon évente mintegy 3 ezer embernél fedeznek fel szájüregi rákot. Prof. Dr. Nagy Gábor a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karának professzora beszélt a témáról a Csak csajok műsorában

Magyarországon évente mintegy 3 ezer embernél fedeznek fel szájüregi rákot, a daganat következtében csaknem 1700 beteg hal meg minden évben. A szájüreg kóros eltérései pedig a legkönnyebben felfedezhető daganatos betegségek közé tartoznak – ennek ellenére sokan későn kerülnek orvoshoz, amikor már radikális beavatkozásra van szükség, s a gyógyulás esélye is lecsökken.

Kit fenyegetnek a szájüregi rákok?

A szájüregi daganatok elsősorban az ötvenes életévektől halmozódnak fokozottan. Az utóbbi időszakban mind a férfiakban, mind a nőkben nőtt a betegség előfordulása, s a halálos szövődményeknek ugyancsak növekvő tendenciája látszik.

A kockázatot a rossz szociális és társadalmi helyzet, az ebből következő egészségtelen táplálkozás, elhanyagolt fogazat és szájhigiéné növeli, azt többszörösére fokozza a számos méreganyagot folyamatosan a szervezetbe adagoló dohányzás, valamint az alkoholizmus is. Egyes szakirodalmi tanulmányok felvetik az erősen csípős ételek rendszeres fogyasztásának károsító hatását is.

A szájüregi daganatok által kiváltott tünetek

A betegek rendszerint nem gyógyuló fekélyek, fájdalmatlan vagy kifejezett kellemetlenséget okozó sebek hosszú idejű fennállása után fordulnak orvoshoz.

Figyelmeztető jelek

fájdalom a szájban, a torokban vagy a fülben,

– fájdalmas vagy fájdalmatlan fekély bárhol a szájban

– gyanús fehér vagy vörös elszíneződés,

csomó vagy duzzanat az ajkakon, a szájüregben vagy a torokban,

– fájdalmas, nehézkes rágás vagy nyelés,

– zsibbadtságérzet bárhol a szájban, torokban,

vérzés

A tüneteket természetesen nemcsak daganatos megbetegedés, hanem gyulladás, fertőzés is okozhatja, ám jelentkezésük esetén mindenképp halogatás nélkül orvoshoz kell fordulni, hogy megnyugtatóan tisztázni lehessen az okokat és a kezelést.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.