Hogyan szeressük meg a kelbimbót? 2020-09-01 Blog, Egészséges otthon, Otthon, Természetesen, Zöld Megosztás: Tweet A kelbimbó a keresztesvirágúak (Cruciferae vagy Brassicaceae) családjába tartozik a karfiollal, a brokkolival és a salátával együtt. Kereszt alakú virágszirmaikról kapták nevüket. Előzzük meg a rákot sült kelbimbóval! Barátommal egyik reggel a piacon sétálgattunk, mire ő hirtelen megállt, rámutatott egy zöldségre, és azt kérdezte: „Az meg mi?” Néhány magas szárra mutatott, melyek kisebb fára hasonlítottak, és melyek tele voltak kisméretű káposztákkal. „Azok kelbimbók”, mondtam én. Úgy nézett rám, mintha viccelnék, majd visszanézett a kelbimbó ágakra. „Fúj”, csak ennyit mondott. Megértem a reakcióját. Sok ember nem tudja, hogy ezek a keresztes virágú zöldségek eredetileg hogyan néznek ki, csak az üzletben a már levágott, kelbimbókkal megrakott kosarakat ismerik. Azt is megértem miért húzta el a száját, mikor az ízére gondolt. A kelbimbó az én házamban sem örvendett nagy népszerűségnek, de mindez megváltozott, amint megsütve tálaltam fel. A sütés során valami teljesen új zöldséggé változott. A kelbimbó a keresztesvirágúak (Cruciferae vagy Brassicaceae) családjába tartozik a karfiollal, a brokkolival és a salátával együtt. Kereszt alakú virágszirmaikról kapták nevüket. A kutatások kimutatták, hogy az olyan keresztes virágú növények, mint a kelbimbó olyan kémiai anyagokat tartalmaznak, melyek megelőzik az ösztrogén okozta rák kialakulását. Ahhoz, hogy egészségesen fogyasszuk, ne főzzük meg, mert így elveszítik rákmegelőző hatásukat. Rostanyagokban, A és C-vitaminban gazdag, főleg, ha ízletes köretként készítik el. Mivel téli zöldség, kitűnő hétköznapi vacsorát készíthetünk ősszel és télen. Sült kelbimbó recept Hozzávalók: 900 g friss kelbimbó 2 evőkanál extra szűz olíva olaj 1 evőkanál aprított fokhagyma ½ teáskanál száraz oregánó ½ teáskanál só Citrom-ízlés szerint A sült kelbimbó elkészítési módja A sütőt előmelegítjük 230°C-ra Megmossuk a kelbimbót Levágjuk a szárát, a külső, erős leveleket eltávolítjuk Szár végétől kezdve, kettévágjuk Enyhén kizsírozott tepsibe tesszük Egy kis tálban összekeverjük az olíva olajat, a fokhagymát, az oregánót és a sót A keveréket ráöntjük a kelbimbóra Finoman megmozgatjuk, hogy belepje a kelbimbót 15-20 percet sütjük, amíg puha és halványbarna színű lesz Ha szeretjük, tálalás előtt friss citromot is csavarhatunk rá Forrás: edenkert.hu