Szénsavas üdítő – Újabb bizonyíték, hogy a női szív megszenvedi

Az édesített gyümölcslevek sem jobbak

Azoknál a nőknél, akik sok szénsavas üdítőt, édesített gyümölcslét és egyéb cukros italt isznak, nagyobb a szívbetegség kialakulásának az esélye – mutatott rá egy új tanulmány.

Sokat kockáztatnak azok a hölgyek, akik sok szénsavas üdítőt, édes gyümölcslét vagy egyéb, cukros italt fogyasztanak. Ha egy, vagy ennél több ilyen jellegű italt isznak meg naponta, 20 százalékkal megnő az esélyük a szívbetegségre, szemben azokkal, akik sosem nyúlnak ilyesmihez.

S nemcsak a szénsavas üdítő a problémás: a gyümölcslevek, melyek hozzáadott cukrot tartalmaznak, szintén szerepet játszanak a szív egészségének romlásában – mutattak rá a kutatók.

Noha a tanulmány nem bizonyít ok-okozati összefüggést, a szakemberek azt gyanítják: számos oka van annak, hogy a cukor növeli a szívbetegség rizikóját.

„Emeli a vér glükózszintet és az inzulinkoncentrációt, mely növelheti az étvágyat és elhízáshoz vezethet, s ez a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő kockázati tényezője” – fejtette ki Cheryl Anderson, a San Diego-i Kaliforniai Egyetem család- és közegészségügyi tanszékének vezetője.

Ezen túlmenően a vér túl sok cukortartalma összefüggésbe hozható az oxidatív stresszel és gyulladással, inzulinrezisztenciával, egészségtelen koleszterinszinttel, valamint a 2-es típusú cukorbetegséggel. Ezek az állapotok szorosan kapcsolódnak az atherosclerosis kialakulásához, illetve az artériák lassú beszűküléséhez, amely a legtöbb szív- és érrendszeri betegséget jellemzi – tette hozzá Anderson.

A tanulmányt, melyben több mint 100 ezer kaliforniai tanár- és tanítónő vett részt, a Journal of the American Heart Association közölte.

Fotó: 123rf.com

A tanulmányból kiderül: azoknak a nőknek, akik egy vagy több cukros italt ittak naponta, 26 százalékkal nagyobb eséllyel volt szükségük szívműtétre, így például angioplasztikára, hogy a megfelelő véráramot helyreállítsák, s 21 százalékkal nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy stroke alakul ki náluk – összehasonlítva őket azokkal, akik soha vagy nagyon ritkán ittak szénsavas üdítőt vagy egyéb cukros italt.

Különbségeket figyeltek meg abban is, milyen típusú italt fogyasztottak.

Azoknál a nőknél, akik naponta egy vagy több cukros, édesített gyümölcslét ittak, 42 százalékkal volt magasabb a szívbetegség kockázata, mint azoknál, akik ritkán vagy egyáltalán nem ittak cukros italokat. Azok körében, akik minden nap édesített üdítőt ittak, 23 százalékkal nőtt meg a szívbetegség kockázata.

A legtöbb édesített italt fogyasztó nők jellemzően fiatalok, dohányosok, elhízottak voltak – s kevésbé tartottak egészséges étrendet – állapították meg a kutatók.

Fotó: 123rf.com

A diétás üdítő sokszor jó alternatívának tűnik azok számára, akik igyekeznek leszokni a cukros italokról. Ám ezek mesterséges édesítőszereket tartalmaznak, így szacharint, aszpartámot, szukralózt és más anyagokat, melyeket szintén egészségügyi kockázatokkal hoznak összefüggésbe a szakemberek.

A legjobb elérhető ital a víz, melyet ízesítés céljából citrommal vagy egyéb gyümölcsökkel, esetleg mentával, uborkával is lehet fogyasztani.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php