PCOS és fogamzásgátló – Van összefüggés közöttük?

Egyre jobban megismerjük, ennek ellenére egyre több fura tévhit kering a PCOS-el kapcsolatban. A betegség sajnos nagyon sok nő életét keseríti meg, és lehetetleníti el a családalapításukat, éppen ezért foglalkoznak vele annyit.

PCOS és fogamzásgátlás

A mai, modern fogamzásgátló tabletták hormontartalma minimális, bár tény, hogy találhatunk bennük ilyen anyagokat. Valószínűleg ez az, ami miatt az emberekben kialakult egy téves elképzelés, mely szerint a fogamzásgátlók PCOS-t okoznak.

A policisztás ovárium szindróma, vagyis a PCOS létrejötte valóban hormonális eltolódás következménye. Ilyenkor ugyanis bár a petesejt megérik, a tüszőrepedés elmarad, vagyis képtelen kiszabadulni a petefészekből. A bent ragadt sejt pedig cisztává alakul. Ahogyan egyre több kis ciszta foglalja a helyet a petefészkekben, egyre több gondot is okoznak.

Azonban a fogamzásgátló nem váltja ki ezt a kórképet, semmilyen formában. Hogy akkor mégis honnan ez a kapcsolat az emberek fejében?

Fotó: 123rf.com

Rossz gyakorlat és félreértések

Egy igen rossz gyakorlat szerint sok orvos javasolta a fogamzásgátló szedését a rendszertelen menzesz beállítására. Igaz ugyan, hogy a tabletta mellett a vérzés rendszeres, de ez nem menzesz. Ezt megvonásos vérzésnek nevezzük, és nem azt mutatja, hogy a rendszer jól működik, hiszen a fogamzásgátló feladata éppen az, hogy a rendszerben a fogantatás lehetőségét megakadályozza.

Sajnos a rendszertelen menzesz – amire a fogamzásgátlót adták – nagyon sok esetben már egy tünet, amit a PCOS jelenléte vált ki, és amit így tulajdonképpen elnyomunk. Ez pedig nagyon rossz hír, hiszen megnyugszunk, hogy minden rendben van, holott a PCOS közben dolgozik, és mire családot szeretnénk alapítani, addigra már a meddőséget is létrehozza a szervezetben.

Akkor ennyi volt?

“Ha valaki PCOS-ben szenved, akkor már le is mondhat a normális életről, pláne a családalapításról? Koránt sem! A PCOS kiváltója is igen sok dolog lehet, köztük betegségek is, mely esetben mindig szakorvoshoz kell fordulni. Az esetek túlnyomó többségében azonban a PCOS kiváltója is a nem megfelelő életmód, a tápanyaghiányos állapotok” – mondja dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos, a ratkotunde.hu szakértője.

Fotó: 123rf.com

A hormonrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen a megfelelő, normál tápanyagellátottság. Úgy gondolnánk, ez az étkezéssel megoldható, de napjainkra sajnos igen sok esetben ez már nem igaz. A környezeti hatások ugyanis többletenergiát igényelnek a testtől, amit a tápanyagok felhasználásával fedez. Így pedig sokszor nem jut elég anyag a nem létfontosságú funkciók fenntartására – ilyen a termékenység is.

A megoldás a tápanyagpótlás, mely vitaminkészítménnyel oldható meg. Ebben az esetben azonban mindenképpen szerves formában kell bevinni az anyagokat (-citrát és -glükonát kötési formák), mert így a hasznosulásuk 80%-kal is javul, valamit ügyeljünk arra is, hogy egyszerre sok anyagot vigyünk be. A komplex készítmények esetében ugyanis érvényesül az egyes anyagok másokra gyakorolt, felszívódást segítő hatása (ilyen kapcsolat van a cink és a réz, a magnézium, D- és B6-vitaminok és számtalan más anyag között is)

Különlegesebb eset, ha rögtön a családalapításra is hangsúlyt fektetünk. Ebben az esetben a várandósvitamin a megoldás, de itt figyelni kell a fent említetteken kívül arra is, hogy a készítmény a három trimeszter eltérő igényrendszerét képes legyen a lehető legjobban kiszolgálni, vagyis megfelelően tagolt kell, hogy legyen!

A PCOS nem csak kezelhető, hanem vissza is fordítható, ha a hátterében nem betegség húzódik meg (abban az esetben is jó eséllyel megszabadulhatunk tőle, de ez már a szakorvos asztala). A mozgás és az egészséges ételek nagyon sokat segíthetnek nekünk, mellettük pedig a tápanyagpótlás óriási lökést ad az egészséges élet, és nem utolsó sorban a családalapítás felé.

Meglepő! Ez a betegség gyakran társul a PCOS mellé

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.