Meglepő! Ez a betegség gyakran társul a PCOS mellé

A PCOS, vagyis a policisztás ovárium szindróma nem kizárólag nőgyógyászati probléma. A szív és érrendszeri betegségekkel is kapcsolatba hozható. 

Hiszen amíg a változó kort el nem érik, addig a kór jelentősen növeli a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának valószínűségét is!

Szív és PCOS

Joggal vetődhet fel a kérdés: hogyan függhet össze egy, a petefészkeket érintő betegség és a szívvel és az érrendszerrel? A válasz a PCOS kiterjedt hatásaiban keresendő.

A policisztás ovárium szindróma jelenleg a nők mintegy 20%-át érintheti szerte a világon, ami igen magas szám. A betegség velejárója a hormonális eltolódás, mely a legjellegzetesebb tüneteit is okozza, melyek közt szerepel a férfias szőrösödés, hajhullás, és az elhízás is – természetesen az egyik legrettegettebb tünettel, a meddőséggel együtt.

Az igazi gondot éppen ezek a kísérő tünetek jelentik. Mivel a PCOS növeli az elhízás, a cukorbetegség és a magasvérnyomás betegségek kialakulásának esélyét, így jelentős szerepet játszik a szív és érrendszeri, vagyis a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásában is, a reproduktív korú nőknél.

19%

A PCOS-t félvárról venni nem szabad, de sajnos sokan megteszik. Egyrészt azért, mert nem ismerik fel a tünetek alapján, hogy gond van, és a rendszeres szűrővizsgálatok elmaradása okán erre a szakembernek sincsen lehetősége. Másrészt a PCOS mellett is kialakulhat terhesség, vagyis sokan nem tulajdonítanak a kórnak nagy jelentőséget.

“Pedig kellene. Azon túl, hogy 19%-kal növeli a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét, sajnos komoly rizikófaktora az önértékelési gondoknak, a depressziónak, cukorbetegségnek, IR-nek, magasvérnyomásnak. És ha mindez még nem lenne elég, akkor magát a betegséget és a vele járó kísérő bajokat is képes átörökíteni magzatára a PCOS-ben szenvedő kismama” – mondja dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász, a ratkotunde.hu szakértője.

Visszafordítható

A PCOS-el kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy létrejöttében hatalmas szerepe van az életmódnak. Vagyis a betegség visszafordítható, ami az endokrinológus szakember mellett rajtunk is múlik. A kulcs a megfelelő tápanyagellátottság, mely még a várandósság kialakulásában is segíthet.

Fotó: 123rf.com

Ma már tucatszám találunk a patikában várandósvitamint, mely a tápanyagok pótlásában akar segíteni. Ezt azonban csak akkor teheti hatékonyan, ha a benne szereplő anyagok szerves kötéssel vannak jelen, ami praktikusan -citrát és -glükonát kötési típusokat jelent (cink-citrát réz-glükonát). Emellett a komplexitás is kiemelten fontos, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását, ahogyan a C-vitamin és a vas, vagy éppen a cink és a réz esetében is.

Várandósvitamin esetében pedig a harmadik szempont a megfelelő tagoltság. Ne felejtsük el, hogy a terhesség három trimeszterből áll, melyek tápanyagigénye bizony eltér, vagyis a kiválasztott készítménynek ezt is figyelembe kell vennie!

D-vitamin: Fegyver a PCOS ellen?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.