Hány éves koromig maradok fogamzóképes? Egy hormonvizsgálattal megállapítható

A menopauzára a legtöbb nő rettegve tekint, hiszen igen sok mindent megváltoztat. Sokan éppen ezért szeretnék tudni, mennyi idejük van, míg a változókorba lépnek.

Ez főleg azok számára lényeges információ, akik szeretnének még gyereket. Bár pontosan megjósolni nem lehet, mikor is jön el a klimax, ám az AMH szintje segíthet abban a kérdésben, hogy kb. meddig marad fogamzóképes a nő. Dr. Hetényi Gábort, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászát kérdeztük a témában.

 

A menopauza 45-55 éves kor közötti időszakra esik, melynek folyamata hosszú éveket ölel fel, ám már a legelejétől kezdve komoly hormonális változások zajlanak. Eleinte csupán a progeszteron szintje csökken, majd az ösztrogéné is, melynek következtében lassan megszűnik a nők fogamzóképessége. Ez főleg azok számára rossz, akik szeretnének még gyereket, esetleg teljesen még a családalapítás előtt állnak. Olykor megesik (sajnos egyre gyakrabban), hogy ezen időszak előtt következik be a klimax- ekkor korai klimax-ról beszélünk. A jó hír, hogy a menopauza 3 fázisából az első kettőben még teherbe lehet esni, igaz, jóval nehezebben.

Fotó: 123rf.com

Mivel manapság egyre inkább kitolódik a gyermekvállalási kedv, a korai klimax pedig egyre gyakoribb problémává válik, így sokszor megesik, hogy az illető kifut az időből. Éppen ezért jó lenne tudni, hogy kb. meddig marad termékeny a nő, hiszen így jobban lehet kalkulálni a babaproject-et. Ez leginkább azok számára fontos, akik szeretnének gyermeket, és az édesanyjuknál is korábban jött el a klimax időszaka (a korai klimaxra ekkor lényegesen nagyobb az esély). Sajnos pontos dátumot nem lehet mondani, hogy mikor is köszönt be a változókor, ám az ún. AMH nevű hormon segíthet abban, hogy meddig marad termékeny az illető- méghozzá elég nagy pontossággal.

AMH, termékenység és korai menopauza

AMH érték szerepe

Foto:pixabay.com

Az anti-müller hormont (AMH) a petefészkek sejtjei termelik, és a petefészek működésének fontos markere.  Előre jelzi a jövőben termelődő petesejtek mennyiségét, mivel még az érés előtt álló petesejtek termelik. Vizsgálatok szerint viszonylag pontosan meg lehet segítségével határozni, hogy meddig eshet teherbe a nő, valamint az is kiderülhet, hogy számíthat-e az illető korai menopauzára.

Menopauza 40 éves kor előtt – stroke-ot is okozhat

Egy vizsgálatban megállapították, hogy:

  • 4,1 ng/ml vagy annál kisebb AMH korai menopauzát jósol a 20 éveseknél
  • A 3,3 ng/ml-es AMH szint a 25 évesek korai menopauzáját vetítette előre
  • A 2,4 ng/ml-es AMH korai menopauzát jósol a 30 éveseknél

Azok a nők, akiknek az AMH-szintje 20 évesen legalább 4,5 ng/ml, 25 évesen 3,8 ngl/ml, 30 évesen pedig 2,9 ng/ml volt, 50 éves korukban számíthattak a menopauzára.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy sok vita folyik arról, hogy a menopauza előrejelzése az AMH szint által alkalmazható-e a klinikai gyakorlatban, és ha igen, kiknek. Bár a nőknek több olyan csoportja is van, akiknek előnyös lehet a reproduktív életszakaszuk időtartamának becslése, célszerű nem csak erre támaszkodni, hiszen hamis biztonságérzethez vagy szükségtelen riasztáshoz vezethet- mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

Mikor lehet szükséges még az AMH mérése?

  • Meddőségi kivizsgálás részeként
  • Megkezdődött klimax során
  • IVF előtt
  • PCOS esetén
  • Endometriózis esetén

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.