Amit tudni kell a szexuális fantáziákról

Kezdjük azzal, hogy bármire is gondolsz, az normális és egészséges.

Mik a szexuális fantáziáid? Merre visz a fantáziád, amikor álmodozol? Talán egy romantikus randevúra gondolsz valakivel a múltadból, vagy egy perverz jelenetre több szeretővel, esetleg a Bridgerton egyik epizódja (tudod, melyik) ugrik be? Most milyen érzéseid vannak azzal kapcsolatban, hogy szexre gondoltál?

Fotó: 123rf.com

Sokak számára az erotikus fantáziák izgalommal és örömmel járnak. Mások számára azonban bűntudattal vagy szégyennel. Vannak, akik pontosan emiatt kezdenek terápiába is: Mit jelent hogy fantáziálok? Normális ez? Ez megcsalás? Akarom-e ezeket megélni a való életben is?

Először is beszéljünk a normálisról, ami két dolgot jelenthet: általános és egészséges. A fantáziálás mindkettő. Valójában annyira normális, hogy a kevés vagy semmilyen szexuális fantázia az egyik kritérium, amelyet az orvosok az alacsony libidó diagnosztizálására használnak.

szex, fantázia

Szégyenlősnek érzed magad a fantáziálással kapcsolatban?


Néhány embernek kiskorától azt tanították, hogy bizonyos fantáziák tiltottak, erkölcstelenek vagy akár bűnösek, vagy hogy a szexuális fantáziák csak akkor vannak rendben, ha arról a személyről szólnak, akivel kapcsolatban vagy, sőt, heteroszexuálisak, csak bizonyos kinézetű emberekről szólnak stb. Az ilyen jellegű üzenetek aggodalmat kelthetnek, hogy valami baj lehet veled, ha az agyad valami másra vágyik. Az igazság azonban az, hogy a legtöbb fantázia nem a hosszú távú házasságon belüli misszionáriusi pozícióról szól (bár ha a tiéd az, az is normális!).

A fantázia lényege, hogy a képzeletünk beindul, és olyan helyekre juttat el minket, ahová a mindennapi életben nem jutunk el!

Dr. Justin Lehmiller kutató mélyre merült a Tell Me What You Want: The Science of Sexual Desire and How It Can Help You Improve Your Sex Life című könyvében. Több mint 4000, 18 és 87 év közötti amerikai megkérdezésével végzett felmérések során megállapította, hogy a fantáziák gyakran tabu vagy tiltott cselekedetekről szóltak, gyakran olyan dolgokról, amelyeket az emberek a való életben nem akartak megtennimég olyan dolgokról is, amelyekről tudták, hogy helytelenek vagy illegálisak, mint például a nyilvános szex.

Nem baj, ha a fantáziákat biztonságos térként kezeljük, ahol felfedezhetjük a képzeletünk mélységeit. De mi a helyzet akkor, ha valaki másról álmodsz a partnereddel való szex közben – ez megcsalás? Ez azt jelenti, hogy valami nincs rendben a kapcsolatotokkal?

Az igazság az, hogy a fantáziálás gyakran még a legegészségesebb, legszexibb kapcsolatoknak is alapeleme, és a szex közbeni fantáziálás remek módja lehet a szexuális unalom vagy kiégés, sőt, akár a hűtlenség megelőzésének is.

Sok szexuálterapeuta a fantáziálást eszközként ajánlja azoknak, akiknek nehézséget okoz az izgalom elérése vagy fenntartása, vagy akiknek nehézséget okoz az orgazmusig való eljutás. Végtére is, bármilyen hosszan tartó szexuális élmény során (akár partnerrel, akár egyedül), az elménk mindenre elkalandozik, kezdve attól, hogy mit szeretnénk vacsorára, egészen a sarokban lévő ruhakupacig. Ha át tudod irányítani az elmédet valami szexi dologra, az segíthet abban, hogy a földön maradj a pillanatban. Néha ez azt jelenti, hogy mély szemkontaktusba kerülsz a partnereddel; néha pedig azt, hogy eszedbe jut az a személy, akivel a múlt héten a vonaton összenéztél. Mindkettő tökéletesen alkalmas arra, hogy felpörgesse a hangulatot.

Bár a fantáziába menekülés csodálatos eszköz lehet a szexuális eszköztáradban, sokat adhat és jelenthet a szex közbeni érzelmi összefonódás a valós partnereddel is. Mégis, a szégyenkezés nélküli fantázia végső soron a szexuális felfedezés világát nyitja meg, úgyhogy élvezd!

Tényleg megváltozik a vagina, ha sokáig nincs szex?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.