A fogamzásgátló tabletták károsítják az agyat?

Drámai különbséget találtak az agyi struktúra méretében azoknál a nőknél, akik fogamzásgátló tablettát szedtek, azokhoz képest, akik nem – adta hírül az MTI.

A kutatók a hipotalamusz csökkenését állapították meg. Ez a terület a test olyan fontos funkcióit szabályozza, mint a hőmérséklet, a hangulat, az étvágy, a szexualitás, az alvási ciklus és a szívverés.

fogamzasgatlo3

Foto:123rf.com

Eddig nem állt rendelkezésünkre adat a szájon át bevett fogamzásgátlók hatásáról az élő emberi agynak ebben a kicsiny, de nagyon fontos részében. A forradalmi eredményeket az Észak-amerikai Radiológiai Társaság éves konferenciáján mutatták be.

Nagy mértékű a méretcsökkenés

A hipotalamusz méretének megállapítására kidolgozott eljárással a tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy a jelenleg használatos fogamzásgátló tabletták nagy mértékben befolyásolják a kérdéses agyi területet – nyilatkozta Michael L. Lipton professzor, a New York-i Montefiore Kórház MRI-szolgálatának orvosigazgatója az eurekalert.org tudományos portálnak.

Fotó: 123rf.com

 

Folytatják a kutatásokat

A most közzétett kutatáshoz Lipton és kollégái 50 egészséges nőt toboroztak, akik közül 21 fogamzásgátló tablettát szedett. Mind az 50 nő agyát MRI-vel vizsgálták, hogy megállapítsák hipotalamuszuk méretét.

A fogamzásgátlók gyakran megnövelik a vérrögök kialakulásának esélyét, így kérdés, hogy használhatják-e azok, akik fokozott trombózis rizikó miatt véralvadásgátlót szednek.

Szedhető fogamzásgátló véralvadásgátló mellett?

 

“Drámai különbséget találtunk az agyi struktúra méretében azoknál a nőknél, akik fogamzásgátló tablettát szedtek, azokhoz képest, akik nem. Ez a bevezető kutatás erős kapcsolatot mutat a fogamzásgátló tabletta hatása és annak az agyra gyakorolt potenciális strukturális hatása között, ezért további kutatásokra van szükség ebben a kérdésben” – mondta Lipton.

Az ész megmarad, de az ember megváltozhat

Az előzetes eredmények alapján úgy vélik, hogy a kisebb hipotalamusz kapcsolatba hozható a nagyobb ingerültséggel és a depressziós tünetekkel. A tanulmány szerzői azt is közölték, hogy a kutatás során nem találtak érdemleges kapcsolatot a hipotalamusz nagysága és a kognitív teljesítmény között.

A kockázatok sora

A fogamzásgátló tabletták szedése nagy mértékben elterjedt a világban, és népszerűsége annak ellenére tartja magát, hogy számos komoly mellékhatására derült fény az elmúlt években. Még mindig ezek a szerek a leggyakoribb születésszabályozó eszközök – melyeket egyébként különböző betegségek kezelésében is használnak, egyebek mellett szabálytalan menstruáció, akne, endometrózis és policisztás petefészek szindróma esetén. Az amerikai járványügyi hivatal adatai szerint 2015 és 2017 között 47 millió 15 és 49 év közötti amerikai nő használt fogamzásgátlást, 12,6 százalékuk fogamzásgátló tablettát szedett.

Fotó: 123rf.com

 

A hormonszedés két legsúlyosabb veszélye eddig a mellrák- és a trombózis-kockázat voltak, ám ezek a rizikók sem szolgáltak elégséges okul, hogy a nők többsége más módszert válasszon. A kellemetlenségek, így a visszatérő hüvelygomba, a hízás, a szőrösödés sem bizonyultak kellőképpen elrettentőnek. Pedig a tabletták hatékonysága is megkérdőjelezhető, amennyiben a használó elfelejti bevenni az előírt adagot – ami egyáltalán nem ritka jelenség. Nem véletlen, hogy a gyógyszerszedési szokások kutatása és fejlesztése (a páciensek compliance-e) már külön tudományággá vált, mert rengeteg pénz és sokak egészsége válik köddé a kiváltott, de be nem vett készítmények miatt.

A fogamzásgátló tabletták agykárosító hatása talán áttöri az ingerküszöböt, és a nők többsége elgondolkozik azon, hogy nem lenne-e érdemesebb a modern, hormonmentes módszerek közül választani.

Forrás: Femiramis


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.