5 tipp – Finom fűszerek a vércukorszint kezelésére 2020-08-21 Blog, Kívül-belül, Női egészség Megosztás: Tweet Számos gyógynövény is segíthet A fahéj és egyéb, ízletes fűszerek hozzájárulhatnak a vércukorszint kordában tartásához. Egy új tanulmány szerint prediabétesz és 2-es típusú cukorbetegség esetén is javíthatják a páciens állapotát. Érdemes fűszereket beszerezni és fogyasztani, amennyiben cukorbetegség vagy prediabétesz áll fenn esetünkben. A vércukor vagy glükóz a szervezet fő energiaforrása. Az elfogyasztott ételből származik, leginkább a szénhidrátban gazdag élelmiszerekből, mint amilyen a kenyér, burgonya és a gyümölcs. Ám a cukor vagy glükóz magas szintje a vérben diabétesz kialakulásához vezet. Az inzulin, amely a hasnyálmirigy által termelt hormon, segít szabályozni a vércukorszintet a testben. Amennyiben az inzulin hiánya áll fenn, vagy a szervezet nem képes megfelelően felhasználni azt, megemelheti a vércukorszintet és cukorbetegséget okozhat. Számos tanulmány mutatta ki, hogy a fahéj, ez a gyakran használt fűszer csökkenteni tudja a vércukrot és segít kezelni a diabéteszt. A Journal of the Endocrine Society szaklapban megjelent tanulmány most rámutatott, hogy a fahéj például segít a vércukorszint javításában a prediabéteszben szenvedő embereknél, s lassítja a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását. Egy randomizált klinikai vizsgálat részeként 51 prediabetikus betegnek adtak 500 mg fahéjkapszulát vagy placebót, naponta háromszor, 12 héten át. A fahéj kiegészítők segítettek csökkenteni a rendellenes éhgymori glükózszintet, s javították a szervezet reakcióját a szénhidrátok fogyasztására – ami a prediabéteszes állapot jellemzője – írta a tanulmány szerzője. Számos más gyógynövények és fűszerek esetében mutatkozik azonban meg ugyanez a tulajdonság, vagyis segítenek a vércukorszint kontrollálásában. Fűszerek, melyek a vércukorszint normalizálásához hozzájárulnak: 1.Görögszéna: egy 2009-es tanulmány, melyet a Journal for Vitamin and Nutrition Research közölt, leírta a görögszéna-magvak vércukorszintre és a lipid profilokra gyakorolt pozitív hatását a 2-es típusú diabéteszben szenvedő páciensek körében. A fűszer kiváló rostforrás és segíthet lelassítani a szénhidrátok és cukrok felszívódását. Fotó: 123rf.com 2.Kurkuma: több tanulmány mutatott rá a kurkumin, avagy a kurkuma fűszer kulcsfontosságú alkotóelemének szerepére a cukorbetegség és a kapcsolódó rendellenességek megelőzésében és kezelésében. A kurkuma gyulladásgátló, antioxidáns, anti-ateroszklerotikus, szívvédő és súlycsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, vagyis bőven van előnye a fogyasztásának. Fotó: 123rf.com 3.Fokhagyma: ez a gyakori konyhai összetevő azzal járulhat hozzá a vércukorszint mérsékeléséhez, hogy javítja az inzulinérzékenységet és a szekréciót. Egy 2011-es tanulmány, melyet a Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences közölt, rávilágított: a fokhagyma fogyasztása a szokásos antidiabetikus szerek mellett javította a vércukorszint szabályozását a 2. típusú cukorbetegségben szenvedők körében. A fokhagyma kénvegyületei védenek az oxidatív károsodások ellen, sőt, csökkentik a koleszterinszintet is. 4.Aloe vera: a kutatások szerint az aloe vera lé vagy a belőle készült étrend-kiegészítő segítheti az éhgyomri vércukorszint mérsékelését cukorbetegség esetén. Ezen felül az aloe vera gél alkalmazása hozzájárulhat a testzsír és a súly csökkentéséhez. Ha az aloe verát helyileg alkalmazzuk, segíthet a bőrfekélyek és sebek duzzanatának és gyulladásának csökkentésében. Forrás: https://napidoktor.hu/index.php