Zenészek az újságírókért, az újságírók egymásért

Nehéz helyzetbe jutott, állás nélkül maradt újságírók megsegítését szolgáló könnyűzenei koncert lesz 2012. november 15-én este a SYMA Csarnokban.

A koncert 2012. november 15-én 19:00 órai kezdéssel a SYMA Csarnokban lesz. A példátlan összefogással megvalósuló produkcióban a minőségi magyar könnyűzene minden korosztálya képviselteti magát, a zenészek és műsorvezetők önzetlenül, a jótékonysági céllal azonosulva vállalták a szereplést.

Fellép: a Republic zenekar, Oláh Ibolya, Molnár Ferenc Caramel, Keresztes Ildikó, Balázs Fecó, Benkő László és Jankai Béla a „B Project” elnevezésű formációjukkal, valamint Mihály Tamás, aki Benkő mellett a másik Omega-tag a produkcióban. Ő „Last Minute” címmel megjelent legújabb albumáról játszik majd néhány dalt. A lemezen neves zenésztársak közreműködnek, közülük fellép Somló Tamás, valamint Pásztor Anna az „Anna and the Barbies”-ból.

Műsorvezetők: Abaházi Csaba és Garami Gábor, a Class FM népszerű újságírói.

A szolidaritási akciót az idén júliusban hirdette meg „Összefogunk!” címmel – „Zenészek az újságírókért, az újságírók egymásért” alcímmel – hat szakmai szervezet: a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ), a Magyar Újságírók Közössége (MÚK), a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége (MAKÚSZ), a Protestáns Újságírók Szövetsége (PRÚSZ), a Tudományos Újságírók Klubja (TÚK) és a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ). Együttműködésükről nyilatkozatot (letölthető a koncert honlapjáról) írtak alá, közös szervezőbizottságot és segélyezési testületet hoztak létre.

Támogatók

Támogatóként eddig olyan jelentős médiavállalkozások, szerkesztőségek álltak a nemes ügy mellé, mint az Axel Springer, a Ringier, a Sanoma, a Geomédia, az ESMA, a Népszabadság, a Népszava, az Inform Média, az Élet és Irodalom, a HVG vagy a 168 óra. Az Axel Springer, a Ringier és a Sanoma nem csak hirdetési felülettel, hanem adományozóként is segít a bajbajutottakon. A koncert társadalmi célú hirdetését több országos és helyi rádió, televízió is átvette.

Jegyvásárlás

A jegyek rendkívül kedvező egységáron, 5800 Ft-ért megvásárolhatóak a Ticket Express irodáiban és honlapján keresztül, valamint a MÚOSZ székházának pénztárában (Budapest, VI. kerület, Vörösmarty u. 47/a.). Továbbá Budapest négy ismert és népszerű könyvesboltjában:

– Láng Téka (XIII. kerület, Pozsonyi út 5.)

– Toldi Ferenc Könyvesbolt (I. kerület, Fő utca 40.)

– Örkény István Könyvesbolt (XIII. kerület, Szent István körút 26.)

– Írók Boltja (VI. kerület, Andrássy út 45.)

osszefogunkkoncert_6401

Szolidaritás Alapítvány

Aki támogatni szeretné, a rászoruló újságírókat, ezt a jegyvásárlás mellett a Szolidaritás Alapítvány OTP-nél vezetett számlájára utalva is megteheti. A számlaszám: 11706016-20794934. A közlemény-rovatban, kérjük, tüntessék fel a koncert címét: „Összefogunk!”

www.osszefogunk.hu

A koncertnek önálló honlapján, a Sajtószobában: szabadon felhasználható sajtóanyagok, print és online hirdetések. A koncert népszerűsítését Facebook- eseményoldal is szolgálja. Minden lájk, megosztás és meghívás az eseményre a rászoruló újságírókért tett méltánylandó lépés, amit a nevükben és előre is nagyon köszönünk!

Az összefogás történetéről – idézetekben

„Óriási lépés lenne az úgynevezett árkok befedéséhez vezető úton, ha legalább mi, újságírók összefognánk. Ha be tudnánk bizonyítani, hogy egymást támogatva, el tudunk érni szép eredményeket…” – Keleti Éva Prima Primissima-díjas fotográfus

„Az én kapcsolatom az újságíró-társadalommal az elbocsátásom után gyakorlatilag megszűnt, én sem nagyon érdeklődtem mások iránt, de mások sem érdeklődtek irántam. Senki sem szeret pőrére vetkőzni mindenki előtt, sokan titkolják bajaikat, egyedül keresik a megoldást. Sokan csak ideiglenes munkákat találtak, mert az új munkahelyükről is elbocsátották őket. Ez egy kötéltánc. Ismerek olyan kollégát is, aki egy kiadóban dolgozott pénzügyi területen: két és fél éve ki van kapcsolva nála a villany és a gáz, ivóvízhez pedig úgy jut, hogy a felső szomszédja fizeti a fogyasztását… Az elsők között szeretnék jegyet venni, mert személyes tapasztalatból tudom, hogy a legszorultabb időszakban milyen sokat jelenthet a Szolidaritás Alapítvány segítsége… ” – Bokros Katalin, a Magyar Rádió volt munkatársa, a Magyarok a nagyvilágban szerkesztője

„Kérem azokat a kollégákat, akikhez ma kegyes a sors, akiknek van munkájuk, hogy gondoljanak azokra, akik nehéz helyzetbe jutottak, kérem, hogy minél többen jöjjenek el a koncertre. ” – Pajor-Gyulai László, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke

„A sajtóban dolgozók szervezeti életének története 116 éves múltra tekint vissza Magyarországon. Jótékonysági koncertünkkel a tisztességes újságírás, az egymás iránti figyelem és szolidaritás hagyományát szeretnénk megerősíteni. Ehhez kérünk segítséget minden újságírótól és zenebaráttól.” – Részlet az újságíró-szervezetek július 11-én kelt közös sajtóközleményből

"Példaértékűnek tartom, ahogy az újságírók összefogtak munka nélkül maradt pályatársaik, és az idős, rászoruló kollégáik megsegítésére. Minden szakma számára mintaadó ez az akció. Arról nem is beszélve, zenészként milyen megtisztelő érzés olyanokkal együtt fellépni, mint a Republic, Oláh Ibolya, Balázs Fecó, Benkő László, Mihály Tamás, Somló Tamás vagy Keresztes Ildikó." – Pásztor Anna zenész, az Anna amd the Barbies énekese

„Segítsetek, hogy segíthessünk!” – Mihály Tamás zenész, az Omega tagja

Kedves idelátogató!

A www.osszefogunk.hu köszöntő szövege

Frank Iván, a koncert szervezőbizottságának elnöke

Ezt a honlapot meghívónak szánjuk. Meghívjuk egy élő koncertre 2012. november 15-én, ahol a magyar könnyűzene legjobbjai közül lépnek fel néhányan, hogy egy felejthetetlen estén felejthetetlen élményt szerezzenek a közönségnek. A műsor összeállítói elsősorban azt szeretnék, hogy a SYMA Csarnokban összegyűltek találkozhassanak kedvenceikkel, azokkal a sztárokkal, akik önzetlenül, ingyen vállalták ezen az estén a fellépést. Mert ez a koncert jótékonysági koncert azoknak a megsegítésére, akik hivatásuknak az újságírást választották, és akik mostanában anyagilag nehéz, mondhatni lehetetlen helyzetbe kerültek.

De talán egy kicsit ennél is többről van szó. A szlogenünk, hogy „Összefogunk!”, nemcsak a zenészekkel való összefogást jelenti, hanem az újságírószakma összefogását is egy elfogadható, közös cél érdekében, hogy segítsük pályatársainkat a nehéz időkben. De szeretnénk, ha még ennél is többet jelentene. Annak a felismerését, hogy lehetséges az együttműködés a szakmán belül a hiteles, minőségi újságírásért is, szolgálva ezzel az olvasók, hallgatók és nézők érdekeit.

És most néhány szót kollégáinkhoz, mindazokhoz, akik a nyomtatott, az online sajtóban, a rádiókban, a televíziókban dolgoznak: azt szeretnénk, ha november 15-e egy kicsit a szakma ünnepe is lehetne. Azt ünnepelnénk, hogy képesek vagyunk összefogni, hogy hajlandók vagyunk segíteni, ha erre van szükség. Remélem, minél többen ott leszünk és elhozzuk magunkkal a családtagjainkat, barátainkat, ismerőseinket is.

És, hogy mi mindent kínálunk ezen az estén, nos, erről szól a honlapunk, ahová érdemes újra és újra ellátogatni. Hogy mindenki naprakész lehessen, amikor elfoglalja a helyét november 15-én este a SYMA Csarnokban.

A zenészekkel együtt mi mindent beleadunk, hogy emlékezetes legyen ez az esemény. És nagyon reméljük, hogy mindezt teltház előtt bizonyíthatjuk.

Ez már önökön is múlik…

Forrás: