Kikészíthet a hazavitt munka!

Az emberek 50 %-a rendszeresen hazaviszi a munkáját, mely jelentős stresszel jár. A kutatók felmérték azt, hogy milyen mértékben zavarja a munka a szabad időt, egy 1800 amerikai munkavállaló adatait összegyűjtő felmérés keretében.

Scott Schieman szociológus professzor, és a társszerzők: Melissa Milkie ill. Paul Glavin olyan kérdéseket tettek fel a résztvevőknek, mint például:

– Milyen gyakran ütközik a munkája az otthoni, vagy családi életével?

– Mennyire zavarja a munkája a szabadidős tevékenységét vagy a közösségi életét?

– Milyen gyakran gondol munkaidőn kívül a munkájával kapcsolatos kérdésekre?

Schieman elmondása szerint, a megkérdezettek közel fele úgy nyilatkozott, hogy ezek a helyzetek néha, vagy gyakran előfordulnak, ami igen aggasztó, hiszen a munka és pihenés nem megfelelő aránya közismerten káros az egészségre.

munka67

A szerzők öt lényegi pontba sűrítették a felfedezéseiket:

– A főiskolai vagy magasabb végzettséggel rendelkezők gyakorta jelzik, hogy a munkájuk zavarja a magánéletüket, több esetben, mint azok, akik csak középiskolát végeztek;

– A diplomások munkája általában gyakrabban folyik össze a magánéletükkel, mint a többi szakmai kategóriában;

– Néhány munkával kapcsolatos körülmény miatt sokkal többször kúszik be a munka a magánéletbe: személyes munkahelyi konfliktusok, a munkahely bizonytalansága, környezeti ártalmak, stresszes helyzetek. Ha valaki maga oszthatja be a munkáját, az némileg enyhíti a negatív hatásokat;

Nagyobb zavaró tényezőt jelenthet még a felelős beosztás, illetve az, hogy milyen képességeket igényel, a döntéshozási hatáskör és persze a jövedelem;

– A vártnak megfelelően, a hosszú munkaidő (heti 50 óránál több) jobban zavarja a magánéletet. Meglepő módon ez az összefüggés erősebb azok esetében, akik részben, vagy teljesen maguk osztják be a munkaidejüket.

,,Több meglepő mintát találtunk." – mondta Schieman. ,,A jól képzett szakemberek arról számolnak be, hogy a munkájuk gyakrabban zavarja a magánéletüket, amit mi a magasabb pozícióval járó stressznek hívunk. Bár sok előnnyel jár a magasabb beosztás, az árnyoldala az, hogy nagyobb valószínűséggel befolyásolja a magánéletet."

Forrás: