Újabb koronavírus-mítosz dőlt meg 2021-05-23 Blog, Koronavírus, Napi Hírek, Otthon Megosztás: Tweet A D-vitamin alacsony szintje nem növeli a koronavírussal való fertőződés kockázatát egy amerikai kutatás szerint. Ha kizárólag az adatokat vesszük figyelembe, észlelhető ilyen kapcsolat, de különböző tényezők, például a kor, nem, etnikum, testtömegindex, vérnyomás, dohányzás és lakóhely bevonása esetén nem figyelhető meg az összefüggés – írták a szakemberek a Jama Open Network című tudományos folyóiratban. A viszonylag alacsony D-vitamin szinttel rendelkezők tehát nem fertőződnek meg nagyobb eséllyel Sars-CoV-2 vírussal, mint az optimális vitaminszintű emberek. Foto:123rf.com A kaliforniai San Juan Capistranóban lévő Quest Diagnostics laboratórium munkatársai Yonghong Li vezetésével 2019-es és 2020-as adatokat elemeztek, amelyek az éves dolgozói egészségügyi vizsgálatokból származtak. Összesen 18 148 – 37 és 56 év közötti – ember vett részt a vizsgálatban, mintegy kétharmaduk nő. A járvány kezdete előtt a vizsgáltak 60 százalékánál a vér D-vitamin koncentrációja milliliterenként kevesebb, mint 30 nanogramm volt, további 25 százaléknak pedig 20 nanogrammnál is alacsonyabb.Szignifikáns összefüggés azonban nem mutatkozott a vitaminszint és a fertőződés kockázata között. Bár a D vitamin erősíti az immunrendszert, nem érdemes kiegészítőként nagyobb adagban szedni a megfázás megelőzésére, mert új-zélandi kutatók tanulmánya szerint nem véd a meghűléses megbetegedésektől. A D vitamin hatástalan a megfázásra? Korábbi, kisebb tanulmányok, amelyek találtak összefüggést, általában nem vették figyelembe a koronavírussal fertőződés kockázatát növelő egyéb tényezőket. Gyakran a vitaminszintet jóval a megbetegedés előtt vagy a betegség alatt mérték, ezért nem megállapítható, hogy a hiány nem a fertőződés következtében keletkezett-e. A D-vitamin zsírban oldódó vitaminok egy csoportjának elnevezése. Más vitaminokkal ellentétben a test képes az előállítására napfény segítségével, pontosabban bizonyos hullámhosszú UV-B sugárzás hatására. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban elterjedt az a nézet, amely szerint D-vitamin fokozott bevételével elkerülhető a vírussal való fertőződés. Erre egyelőre nincs tudományos bizonyíték és a hatóságok a túl magas dózisú készítmények rendszeres bevételének egészségügyi kockázatára figyelmeztetnek. Káros következménye lehet a testben kialakuló túl magas D-vitamin szintnek, például a vesekövek kialakulása vagy a vese elmeszesedése. A megfelelő D-vitamin szint a legjobban a bőr önszintézise útján érhető el – közölte az állampolgárok mint fogyasztók egészségét fenyegető veszélyek kutatására szakosodott német szövetségi kockázatértékelési intézet (Bundesinstitut für Risikobewertung – BfR). Ezen felül ajánlatos hetente 1-2 alkalommal zsíros tengeri halak, például hering vagy lazac fogyasztása. A napi akár 20 mikrogramm D-vitamin napi bevételét általában csak az olyan, például idősek otthonában, gondozó intézményekben élőknek javasolják, akik alig mozognak a szabadban. Forrás: Hirado