Nemzetközi tejnap

A Nemzetközi Tejszövetség 1957 óta minden év május utolsó keddjén tartja a tej világnapját.  Ebből az alkalomból nagyobb publicitást kap a tejfogyasztás fontossága is.

A tej világnapján fontossá válik a tej ára és minősége, kedvező élettani hatásai csakúgy, mint az egyes tejjel kapcsolatos tévhitek, a fogyasztók elvárásai, és a világpiaci tendenciák. A nemzetközi tejnapon szervezett tudományos konferenciákon terítékre kerülnek a legújabb kutatási eredmények, és számos termékbemutatóval is találkozhatnak a szakmabeliek és a nagyközönség is.

A tej élettani hatásai

A tej és a belőle készült tejtermékek főleg a fejlődő szervezet szempontjából döntő fontosságúak. A tehéntej zsírjában találhatók azok a kis szénatomszámú zsírok, melyek növekedési faktort tartalmaznak, ezért gyerekeknek a minél magasabb zsírtartalmú (3,6/2,8%) tej fogyasztása javasolt, minél nagyobb mennyiségben. A tejben ezenkívül fehérje, tejcukor, vitaminok, víz és ásványi sók ? kalcium, foszfor, magnézium, cink, vas, fluor ? találhatók. Napi két deciliter tej fedezi a napi ajánlott tápanyagszükséglet jelentős hányadát.7558Az erős csontváz felépítéséhez és a csonttömeg fenntartásához a megfelelő mennyiségű kalcium és D-vitamin bevitele a fejlődő szervezet számára elengedhetetlen, hiszen a maximális csonttömeget fiatalkorban kell kialakítani. Kiegyensúlyozott táplálkozás esetén a kalciumszükséglet 75%-át a tej és tejtermékek fedezik. A tej kalciumtartalma csökkenti a fogzománc oldhatóságát is.

A fejlődő szervezet fehérjeigénye még relatíve nagy, és fél liter tejben több fehérje van, mint két tojásban, s csaknem annyi, mint például 10 dekagramm marhahúsban. A fehérjék a szervezet legfontosabb építőanyagait, az aminosavakat szolgáltatják, a kórokozók elleni védelmet az immunfehérjék garantálják. A tej cukortartalma gyorsan hasznosítható energiát biztosít, a tejzsír pedig hozzájárul a tej tápértékéhez. A többféle vitamin és ásványi só a sejtszintű működés zavartalanságát biztosítja. És persze a tej víztartalma révén felelős a szervezet hidratálásáért.

A tej vérnyomáscsökkentő hatással is bír, ez annak köszönhető, hogy háromszor annyi kálium található benne, mint nátrium. Figyelemreméltó még szeléntartalma, amely ugyan nem túlzottan magas, de felszívódása majdnem tökéletes, így antioxidáns tulajdonsága sem elhanyagolható.

 

Forrás: