Lábujj gyilkos tánccipők

Aki tűsarkúban lejti a csa-csa-csát, fájdalomnak teheti ki magát, derült ki egy új tanulmányból.

A magas sarkú cipő viselése már régóta aggodalommal tölti el az egészségügyi szolgáltatókat, mert a csinos kis lábbelik nagyon egyenetlenül osztják el a lábfejre nehezedő nyomást. Az új tanulmány az első, mely megvizsgálta a tűsarkúban táncolt társastánc hatásait. A standard és latin táncok előadása közben a profi és amatőr táncosok általában magas sarkú cipőt viselnek.

A kutatók megmérték hat profi latin táncos talpára nehezedő nyomást, miközben mezítláb illetve három különböző cipőben táncoltak: az egyik cipő sarka 4,5 centis volt, a másiké 7,5 centi, a harmadiké 10 centi. Az eredményeket képes formában ábrázolták, mely megmutatta, a talp melyik részére nehezedik a legnagyobb nyomás.11717Az International Journal of Experimental and Computational Biomechanics című folyóirat cikkéből kiderült, hogy a tánc a magas sarkúban ? a sarok magasságától függetlenül ? aránytalanul nagy nyomásnak teszi ki a lábujjakat. Mezítláb azonban eloszlik a nyomás a sarok és a lábujjak között, mondták el a liverpooli Jonh Moores Egyetem, valamint a kínai Emberi Mozgás Kutatóközpont tudósai.

Aki magas sarkúban táncol, annak sokkal jobban eltolódik a sarokról a nyomás a lábujjak felé. Ez a nyomásváltozás a talpban végighúzódó izomköteg húzódását, gyulladását okozhatja, mely fájdalommal és duzzanattal jár. A kutatók javasolják kis párnácskák viselését, melyek megfelelő alátámasztást biztosítanak. Remélik, hogy a jövőben sikerül olyan tánccipőket kifejleszteni, melyekben nem alakulnak ki ezek a problémák.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.