Hogyan jeleljük el, hogy "repül az idő"?

A beszélt- és a jelnyelv összehasonlításával arra próbáltak választ kapni a kutatók, hogy melyek azok a metaforák, amelyeket nehéz jeleléssel átadni.

A tanulmány a Language című szaklapban jelent meg, szerzője Irit Merir, a Haifai Egyetem tanára. A vizsgálat azt kutatja, hogy milyen összefüggés van a nyelv két meghatározó jellemzője, az ikonszerűség vagy ábrázolhatóság és a metaforikusság között.

Eszerint egy kifejezés ikonszerűsége meghatározza, hogy milyen metaforák képezhetőek vele kapcsolatban. Éppen ezért bizonyos metaforák nem vihetők át egy az egyben a jelnyelvbe, mivel a formájuk ikonszerű.14894A jelbeszéd természetes közeg, szókinccsel és teljesen felépített nyelvtani rendszerrel. Metaforákat is használ, ám a beszélt nyelvben előforduló képeket gyakran lehetetlen rá lefordítani. Például jelelésben a "repül" szó kizárólag azt jelenti, hogy "a levegőben halad", sok jelnyelvben ? mert számtalan van belőlük ? úgy is jelzik, hogy szárnyakat utánoznak, így azonban értelmezhetetlen a "repül az idő" kifejezés.

A szavakkal beszélők számára ugyanis a repülés elsősorban a gyorsaságra utal, a jelnyelvet használóknak viszont a szárnyakra, és ez az ellentét teszi lehetetlenné a szó szerinti lefordítást.

A metafora egy képi és egy fogalmi síkból áll, amelyek között a kapcsolatnak felismerhetőnek kell lennie. Ha ez nem történik meg, a metafora nem lesz sikeres. Ezen nyelvi képek ábrázoló funkciója a jelnyelvben nagyon fontos, mivel az ? jellegénél fogva ? főleg erre épít, és ez az oka, hogy rengeteg metaforát képes használni és alakítani.

Forrás: