Halfesztivál halimádóknak!

Több mint kétszáz mázsa élő halat készítettek elő a 16. Nemzetközi Tiszai Halfesztiválra, melyet szeptember első hétvégéjén rendeznek Szegeden.

A jövő pénteken kezdődő gasztronómiai és kulturális fesztivál három napjára sok ezer vendéget várnak Magyarországról és a határon túlról – mondta Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács, szervező az esemény programját bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón.

A fesztivált annak idején azzal a céllal szervezték meg, hogy népszerűsítsék a halfogyasztást, emellett azonban a halfőzés, -sütés titkait is elsajátíthatják a vállalkozó kedvű vendégek – közölte a mesterszakács.

A pénteken délután szórakoztató programokkal kezdődő rendezvény második napján, szombaton az újszegedi Partfürdőn amatőr- és mesterszakácsok, családi- és vállalati csapatok, a politika, a közélet és sport prominens személyei vállalkoznak arra, hogy bemutassák halászléfőző tudományukat. Eddig százharminc csapat nevezett, de az indulók száma elérheti majd a kétszázat is.

A szakácsok, amennyiben hét alkalommal részt vesznek a rendezvényen, kiérdemlik az örökös halfőző címet és az elismeréssel járó gyémántszemű ezüst hallal, arany bográccsal és rubinberakással ékesített plakettet. Az indulók közül sokan a díj átvétele után is folytatják a halfőzést, így az idei nevezések alapján lesz olyan szakács is, aki másodszorra kaphatja meg az elismerést.

hal5

A Partfürdőn a kisebb-nagyobb bográcsok mellett gulyáságyúban is fő majd a hallé a városban rendezett ejtőernyős célbaugróverseny résztvevőinek, a Magyar Honvédségnek a nemzetközi szakácsolimpián induló csapata pedig bemutatja, hogyan készítik a katonák a halételeket.

A Tisza-part szegedi oldalán a rendezvényt szervező halászcsárda a vízi bástyára felállított 3500 literes bográcsban készíti el hallét. Az óriásbográcsot a várhatóan jópárszor tele kell majd főzni ahhoz, hogy minden vendég jóllakjon.

Más halászcsárdák a jellegzetes szögedi hallé mellett sült harcsával, süllővel, keszeggel, haltepertővel, pontypatkóval és harcsapaprikással várják az ínyenceket. A Huszár Mátyás rakpart Tisza felőli oldalán pedig borászatok és pálinkaházak kínálják a halételekhez illő italokat.

Hagyomány, hogy a szegedi Somogyi-könyvtár kiállítással kapcsolódik a gasztronómiai fesztiválhoz, idén a közgyűjtemény dokumentumaiból fotók, újságcikkek segítségekkel mutatják be a Szegedhez és a halételek kapcsolódó emlékeket, valamint a rendezvény történetét. A közönséget könnyű- és népzenei koncertek, szépségkirálynő választás, gyermekprogramok és tűzijáték szórakoztatja.

Forrás: