Halálos áldozatokat szed az új vírus Argentínában – Hasonlít a COVID-hoz

Az eddigi járványügyi vizsgálatok számos bakteriális és vírusos kórokozót kizártak, így egyelőre a tudósok sem tudják, pontosan mivel állnak szemben.

Hárman meghaltak, legkevesebb kilencen pedig megfertőződtek egy COVID-szerű vírussal az Argentína észak-nyugati részén található San Miguel de Tucumán városban. A regisztrált esetek közül nyolc egy magánklinika egészségügyi alkalmazottja, egy pedig egy intenzív osztályon fekvő beteg. Mindez arra enged következtetni a helyi egészségügyi hatóságok szerint, hogy az intézmény járványgóccá vált, ezért az ott dolgozók számára hétnapos kötelező karantént rendeltek el.

A fertőzés eddig egyetlen ismert fő tünete a kétoldalú tüdőgyulladás, ami nagyon hasonlít az új típusú koronavírus okozta megbetegedésre, azonban a mostanáig elvégzett tesztek mindegyike negatív eredményt produkált COVID-ra, a náthavírusokra, az A és B típusú influenzára, valamint a hantavírusra is. A kórokozó mintáit további vizsgálatok céljából elküldték a Buenos Aires-i Malbran Intézetnek és az argentin Nemzeti Egészségügyi Laboratóriumnak  – írja a helyi sajtóra hivatkozva a New York Post online nyomán a Ripost.

COVID, orvos, ápoló, maszk

Foto:123rf.com

Hivatalosan meg nem erősített források szerint az első hat fertőzöttnél augusztus 18. és 22. között jelentkeztek a tünetek, az első áldozat pedig augusztus 29-én, hétfőn vesztett életét “súlyos légzőszervi betegségben”. A vírus legutóbbi áldozata egy 70 éves nő volt, aki csütörtökön hunyt el, miután egy műtéti beavatkozás céljából befeküdt a járványgócnak nyilvánított magánklinikára. Az intézmény igazgatójának közlése szerint “még vizsgálják a környezeti szempontokat, mivel nem akarnak kizárni semmilyen eshetőséget”.

A nemzeti és a tartományi egészségügyi hatóságok együttműködnek a járványkitörés kivizsgálásában, amely magában foglalja a kontaktkutatást és a járvány kitörésének helyszínéül szolgáló egészségügyi központban végzett konkrét ellenőrző intézkedéseket– írta az argentin Egészségügyi Minisztérium egy csütörtöki közleményében, melyben nyugalomra intették a lakosságot, mondván, hogy a “helyzetet az ellenőrzésük alatt tartják”.

Noha ennek a valószínűsége rendkívül alacsony, mérgezésre gyanakodva a helyi hatóságok elrendelték a környéken lévő természetes vizek és légkondicionáló berendezéseket átvizsgálását.

Azt követően egyébként, hogy felmerült a járványos terjedés veszélye, az Európai Járványügyi Központ, valamint az Egészségügyi Világszervezet tudósai “aktív megfigyelés” alá helyezték az eseményeket.

Olvasd el ezt is!

A COVID után agypusztító vírus okozhat világjárványt

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.