A legkisebb is számít..

A H1N1 világjárvány fontos tanulsága: a gyermeknél a legkiszámíthatatlanabbak a következmények.

A H1N1 vírus gyerekek körében szerzett legújabb tapasztalatai arra figyelmeztetnek, hogy a legfiatalabb korosztályok körében a szövődmények kialakulásának a kiszámíthatatlan fejlődésére sokkal nagyobb figyelmet kell fordítanunk.

Bár a gyerekek jelentős része túléli az igen hamar kialakuló szövődményes megbetegedéseket, a megelőzésben és a kezelésben is az úgynevezett kritikus megközelítést, kell alapul venni. Vagyis  nagyon gyors kezelésre van szükség, amelyet alapos döntés alapján kell meghozni minden egyes beteg gyermeknél.

A Pediatric Critical Care Medicine által január 11-én közzétett jelentés szerint  a leggyakoribb szövődmények, mint például az asztma, az akut légzési problémák, a veseelégtelenség vagy  az alacsony oxigénszint kialakulásának a módja nagyon különböző, éppen ezért ezek az esetek a gyors szűrővizsgálaton túlmutató érzékenyebb vizsgálatokat igényelnek.

A Johns Hopkins Children’s Centerben végzett vizsgálatokat vezető kutató, Justin Lockman hangsúlyozta : “A legmeglepőbb és talán legfontosabb megállapítás az, hogy a H1N1 vírus  nagyon kiszámíthatatlanul viselkedik,  az egyik betegben egészen eltérő változat alakulhat ki a másik beteghez képest. Ezért gyors reagálású terápiás módszerekkel tudjuk a súlyos szövődményeket kezelni. Ehhez elengedhetetlen ennek a folyamatnak a szabályozása.?3507
A korábbi kutatások azt mutatják, hogy a vírusellenes gyógyszerek a leghatékonyabbak egészséges felnőtteknek, ha azok alkalmazására legkésőbb12-48 órával a tünetek megjelenése után sor kerü. A H1N1 vírussal fertőzött gyermekek kezelésénél a J.Hopkins Children’s  körében 2009. júniusa után több mint 140 gyermeket kezeltek, az asztma volt leggyakoribb, és a megbetegedett gyermekek közel a felének valóban életmentő szüksége volt közvetlen oxigén ellátásra, miután a tüdő és a szív elégtelen munkája következtében jelentős oxigénhiányos állapot alakult ki.

A beteg gyerekek bakteriális fertőzések vonatkozásában is rendkívüli érzékenységet mutattak. Ezért a kutatók szerint minden, a kritikus betegségben szenvedő gyermeket, akit influenza-szerű tünetekkel kezelnek, sokkal alaposabban kell  vizsgálni és gyógyítani, kiemelt figyelemmel vírusellenes gyógyszerek alkalmazására. (Információ: ScienceDaily, Johns Hopkins School of Medicine)

Forrás: