Európa Obamában bízik

Ha Nyugat-Európa szavazhatna az amerikai elnökválasztáson, Barack Obama a szavazatok 90 százalékának megszerzésével nyerné meg a voksolást.

A brit YouGov EuroTrack kutatása keretében hét nyugat-európai országban, Németországban, Franciaországban, Dániában, Svédországban, Finnországban, Norvégiában és Nagy-Britanniában kérdezte meg a válaszadókat arról, kire szavaznának az amerikai elnökjelöltek közül.

Az eredmények szerint az európai „választók” 90 százalékos arányban a jelenlegi elnökre, Barack Obamára adnák a voksukat. A republikánus kihívó, Mitt Romney egy esetleges voksoláson a hét ország közül egyben sem szerezne 10 százaléknál több szavazatot.

Bár az elnökválasztási kampányban a demokrata és republikánus elnökjelöltnek az amerikai választók szavazatát kell megszereznie, egy modern elnökjelöltnek azt is bizonyítania kell, a nemzetközi politikában is eredményesen tudna szerepelni. A YouGov adatai azt mutatják, Európa Obamát látná szívesebben a nemzetközi politikai porondon.

obama_480

Mindeközben érdekes adatokat mutatnak az amerikai közvélemény-kutatások arról, mit gondolnak az amerikai válaszadók a külföld véleményéről.

A YouGov amerikai adatfelvétele szerint az amerikai megkérdezettek 28 százaléka úgy véli, hazája nagyobb tiszteletnek örvendene, ha újraválasztanák a jelenlegi elnököt, 30 százalék szerint nem változna a nemzetközi megítélés, 34 százalék szerint viszont romlana.

Ami Romney-t illeti, az amerikaiak 32 százaléka szerint javulna az USA megítélése a republikánus jelölt megválasztása esetén, 17 százalék szerint nem változna, 39 százalék szerint viszont romlana.

Forrás: