Elégedetlen nyugati gyomrok, egészséges keletiek

A régi keletiek tudhattak valamit, hiszen egészségben már régóta lepipálták a nyugat nagyjait. Táplálkozási és társadalmi okok következnek.

Kelet-Európa

Életritmusunk felgyorsulása és a különböző társadalmi nehézségek, mint a munkanélküliség, a családok szétesése, a gazdagok és a szegények közötti szakadék számos pszichés problémát okoz. Különösen igaz ez a kelet-európai országokra, ahol a politikai rendszer átalakulása sok gondot hozott magával, az embereket gyötri a panasz és az elégedetlenség, ami szintén testi-lelki egészségük rovására mehet.

Egyesült Államok

Jelenleg az USA-ban az ajánlott maximális napi só bevitel 6 gramm, amit most megpróbálnak a 3.8 grammos szinten tartani annak érdekében, hogy hatékonyabban küzdjenek a mára népbetegséggé vált magas vérnyomással, cukorbetegséggel és daganatos megbetegedésekkel.6995Kína

Kína két táplálkozási szokásaiban eltérő tartományában egyszer összehasonlító felmérést végeztek a fertőző betegségekről. Az egyik tartományban a népesség gyakran fogyasztott fokhagymát, a másikban viszont a kelt tésztából készült sült lepényt részesítették előnyben. A kutatók azt találták, hogy a különböző fertőző betegségek, sőt a rákos megbetegedések is hatszor ritkábban fordultak elő a sok fokhagymát fogyasztó tartomány lakosságánál.

Japán

A szigetországban a második világháború után, egyéb más okok mellett, a háború okozta sérülések és pszichés zavarok súlyosan visszafogták a gazdasági növekedést, ezért az ország vezetése úgy döntött, hogy jelentős anyagi áldozatokat sem kímélve javítanak a társadalom általános egészségi állapotán.

A XX. század 60-as éveiben sok háztartásba került hűtőgép, tudatosan kevesebb sót és pácolt ételt fogyasztottak, több friss gyümölcsöt és zöldséget ettek, melynek eredményeképp nagymértékben csökkent a rákbetegek száma, valamint emelkedett a társadalom egészének egészségi színvonala.

Forrás: