Arzén, rovarirtó, cigifüst – a cukorbetegség újabb okai

Nem csak a helytelen táplálkozás vagy a mozgásszegény életmód válthatja ki a diabéteszt, hanem némely vegyület is.

A 2-es típusú cukorbetegség az esetek többségében a nem megfelelő étrenddel és mozgásszegény életmóddal kapcsolatos elhízással hozható összefüggésbe, ám mint egy legújabb amerikai kutatás rámutat, némely vegyület is kiválthatja a diabéteszt.

Az amerikai Nemzeti Toxikológiai Program által kijelölt bizottság kétnapos tanácskozás keretében olyan tanulmányokat elemzett, amelyek a diabétesz és az elhízás, valamint az arzén és a műanyagokban, rovarirtókban és a cigarettafüstben található vegyületek közötti kapcsolatot kutatta.

“Az esetek hetven százalékában az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség közvetlenül összefüggésbe hozható a kalóriadús táplálkozással és mozgásszegény életmóddal. Ám némelykor, különösen, amikor sovány, fitt embereknél alakul ki a diabétesz, nehezebb magyarázatot találni a betegség okaira” – hangsúlyozta a workshopon elnöklő Michael Gallo, a New Jersey-i Orvosegyetem tudósa.15735Az elemzés fényt derített például arra, hogy dohányzó kismamák gyermekeinél fokozottabb a későbbi elhízás és a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata. “A terhességük alatt dohányzó asszonyok újszülöttjei gyakran az átlagosnál kisebb súllyal jönnek a világra. Ez egy olyan mechanizmust indíthat be, ami a továbbiakban túlsúlyhoz, majd diabéteszhez vezethet” – magyarázta Michael Gallo.

Mint a kutató rámutatott, más kemikáliáknál is nyomon követhető a kapcsolat, ám jelenleg a kutatók nem rendelkeznek elegendő adattal, így lehetetlen megmondani, hogy a diabéteszes esetek hány százaléka köthető vegyi anyagokhoz. Az amerikai veteránügyi minisztérium korábban elismerte, hogy az amerikai hadsereg által a vietnámi háború idején bevetett Agent Orange elnevezésű növényirtószer fő komponense, a dioxin okozhat diabéteszt. Így tavaly kétszázhetvenezer vietnámi veterán kapott kompenzációt a dioxinhoz köthető cukorbetegségért.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.