A melanóma gyakorisága a tengerszint feletti magassággal együtt növekszik

A tengerszint feletti magasság emelkedésével növekszik a melanóma előfordulási gyakorisága, ugyanakkor csökken a rosszindulatú daganat okozta halálozás aránya – állapították meg új tanulmányukban a Bécsi Orvostudományi Egyetem kutatói.

Az egyetem környezetegészségügyi intézetének szakemberei szerint az ellentmondás oka egyelőre nem tisztázott. A tanulmányt vezető Hans Moshammer szerint a felsőbb régiókban tapasztalt fokozottabb D-vitamin termelés is közrejátszhat a dologban.

A szakember szerint a nagyobb mennyiségű napfénynek való kitettség hatására a szervezet több D-vitamint termel, utóbbi pedig gátolja bizonyos ráktípusok, és így talán a melanóma kifejlődését is, ezáltal közrejátszva a növekvő incidencia és a csökkenő halálozási arány közti ellentmondásban.

Az 1990 és 2010 között végzett kutatás eredményeit ismertetve Moshammer elmondta, hogy tízméterenként és évente is 2 százalékkal növekszik a melanóma előfordulási gyakorisága a fokozottabb és intenzívebb napsugárzásnak való kitettség következtében. A halálozási arány azonban minden tíz méterenkénti emelkedéssel 0,4 százalékkal csökken a férfiak és 0,7 százalékkal a nők esetében.

melanoma1

A szakember szerint ennek az lehet az egyik oka, hogy a felsőbb régiókban az orvosok és a páciensek is nagyobb figyelmet fordítanak a bőrrák kialakulásának kockázatára.

A bécsi kutatócsoport szerint a – későn megkezdett kezelés esetén különösen veszélyesmelanóma okozta halálozás aránya összességében nézve emelkedett az elmúlt időkben, nagyrészt a klímaváltozás, azon belül is többek között a legyengült ózonrétegből adódó erősebb ultraibolya sugárzás miatt.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.