Egyre jobban terjed a melanoma!

Egy új tanulmány szerint az elmúlt évtizedek során drámai mértékben emelkedett a melanóma, azaz a rosszindulatú bőrrák előfordulási aránya a fiatal felnőttek körében.

Az 1970 és 2009 közötti időszakban a melanóma előfordulási aránya a fiatal nők körében megnyolcszorozódott, a fiatal férfiak között pedig csaknem megnégyszereződött, derült ki a Mayo Klinika kutatói által végzett tanulmányból. A kutatók a Rochesteri Epidemiológiai Projekt évtizedekre visszanyúló adatbázisát használták fel.

A vizsgált személyek életkora18 és 39 év között mozgott.A tanulmány szerzői arra a megállapításra jutottak, hogy a melanóma drámai emelkedését elsősorban a szoláriumok elterjedése okozhatja, de a gyerekkorban elszenvedett leégések és a közvetlen ultraviola (UV) sugárzás szintén nagymértékben hozzájárulhatnak a bőrrák kialakulásához. Bár a melanóma előfordulása aránya jelentős mértékben megemelkedett, a halálozási ráta ezzel szemben csökkenő tendenciát mutat. A kutatók véleménye szerint ez a jelenség elsősorban a bőrrák korai felismerése és ebből kifolyólag a korábbi orvosi kezelés miatt alakult ki.

„Manapság az emberek jobban odafigyelnek a bőrelváltozásokra, és szerencsére hamarabb felkeresik a bőrgyógyászukat, így sok esetben még a mély melanóma kialakulása előtt el lehet kezdeni a kezelést” – mondta Dr. Jerry Brewer, a Mayo Klinika bőrgyógyásza.

anyajegy16

„A médiának köszönhetően az emberek többsége tisztában a bőrrák kockázataival, és a szoláriumokban is sok információ olvasható a potenciális veszélyekről, az emberek mégis rendszeresen járnak oda” – tette hozzá Dr. Jennifer Stein, a New York-i Egyetem Langone Orvosi Központjának docense.

A melanóma szempontjából különösen veszélyeztetettnek számítanak azok a személyek, akiken nagyobb kiterjedésű anyajegy található. Anyajegyek otthoni önvizsgálatánál az úgynevezett ABCDE szabályt kell szem előtt tartani, hívta fel a figyelmet Dr. Alicia Terando, a Ohio Állami Egyetem onkológusa:

A: aszimmetria, vagyis hogy mennyire szabálytalan az alakja az adott elváltozásnak, van-e benne göb
B: border, azaz határ: élesen elkülönül-e az elváltozás az ép környezetétől, vagy elmosódott a határ
C: colour, szín: a melanómákra jellemző, hogy nem homogén színezetűek, hanem különböző színárnyalatokat mutatnak
D: diamater, átmérő: a 6 mm-nél nagyobb anyajegyekből nagyobb valószínűséggel alakul ki melanóma, így az elváltozás kiterjedése fontos
E: enlarging, vagy növekvő: növekszik-e az elváltozás mérete

A tanulmány teljes terjedelmében a Mayo Clinic Proceedings áprilisi számában jelent meg.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.