Csokoládé receptre 2010-05-28 Kórkép Megosztás: Tweet A kakaóban gazdag fekete csokoládé – jótékony hatása miatt – a májcirrózisos betegek számára a jövőben receptre is kapható lehet. Spanyol kutatók vizsgálatai szerint az étcsokoládé az étkezés utáni gyomor-vérnyomás szintjét képes megfelelő szinten tartani, ami a májcirrózisos betegek esetében akár annyira veszélyessé is válhat, hogy a vérerek szétrepednek. Az étcsokoládé vérnyomásszabályozó hatása mögött a kakaóban található, flavanoloknak nevezett antioxidánsok állhatnak, mivel ezek a vegyületek segítenek az erek simaizomzatát ellazítani.A spanyol szakemberek 21 végstádiumban lévő májbeteggel végzett vizsgálataiban 85%-os kakaótartalmú étcsokoládét használtak, amelynek következtében a betegek a májban a vérnyomás sokkal kisebb mértékben növekedett meg, mint azoknál, akik nem fogyasztottak ilyen csokoládét. A májcirrózis a májat hosszútávon érő sérülések nyomán kialakuló kisebesedés, amelyet több tényező is kiválthat, köztük a hepatitisz fertőzés vagy a kóros alkoholfogyasztás. Forrás: