Szedd össze magadat epilepszia elleni szerrel

Az epilepszia elleni gyógyszerben kedélyjavítóként alkalmazható anyagokat találtak, mellyel a depresszió tüneteit kezelhetik.

A fenitoin egy jól ismert epilepszia elleni szer (antiepileptikum) szerte a világon. Bipoláris zavarban szenvedőkön végzett friss vizsgálatokból kiderült, hogy a valproáttal és a karbamazepinnel szemben a fenitoinnak a görcsgátló hatáson kívül hangulatstabilizáló hatása is van.

Az Experimental Biology and Medicine folyóirat márciusi számában közzétett tanulmány elkészítése során Veronica Mariotti, a Pisai Egyetem kutatója munkatársaival DNS-microarray technológia segítségével derítette fel a fenitoin hangulatstabilizáló hatását patkányok agyának felhasználásával.6435Az egy hónapon át fenitoinnal kezelt állatok agyában összesen 508 gén kifejeződése változott meg a hippokampuszban és 62-é a homloklebenyben, köztük a hangulat szabályozásában fontosnak gondolt GABAerg és glutamáterg folyamatokhoz szükséges géneké. Ezen gének működését a klasszikus hangulatstabilizáló szerek, például a lítium vagy a valproát is szabályozzák.

Az eredmények arra utalnak, hogy a hosszútávú fenitoinszedés módosítja a hangulat szabályozásában részt vevő géneket, amelyek a hangulatstabilizáló szerek célpontjai. ?A kutatási eredmények betekintést nyújtanak a fenitoin, mint hangulatstabilizáló szer lehetséges molekuláris hatásmechanizmusaiba és általánosságban a bipoláris zavarok kórélettanába is? ? mondta el Dr. Mariotti.

Forrás: